Legyenek olyan törvényeink, amik a magántulajdont fokozottan védik, az önvédelem lehetőségének fokozását kérjük!

Igazat adunk és üdvözöljük a JOBBIK azon ötletét, mely szerint változtassunk a Btk.-n, hogy a magántulajdon jobban védhető lehessen. Az önvédelemhez való jogot – szerintünk is – drasztikusan ki kell terjeszteni.

Nem ismerem pontosan – csak pár szó elhangzása erejéig –, mit javasol a Jobbik, de már mi is gondolkoztunk azon, milyen igazságtalan, pl. ha a gazda belül a kerítésen áramot vezet az uborkája mellé, akkor a tolvaj, ha megsérül, netán meghal, a gazdát hurcolják meg, és büntetést kap érte.

Lássuk be, a rendőrség sok esetben, sok bűntény miatt tehetetlen vagy egy kisebb (pl. uborka, bor, egyéb) lopás nem éri el az ingerküszöbét. Ez így van, és ha így van, akkor meg kell teremteni azt, hogy a lakosság védhesse magát, a tulajdonát. A ma érvényben lévő törvények a védekezés jogosságáról nem elégségesek ahhoz, hogy megnyugtató módon alhasson/élhessen valaki.

Nem lehet fegyvert tartani; talán jobb is, meg nem is. A tolvaj meg örvendezve nézi, hogy a szegény öreg, magát fizikailag megvédeni képtelen vagy akár középkorú gazda mennyit fáradozik azon, amit majd az éjszaka leple alatt a „kis családjával” leszed, és az útszélen vagy piacokon árulja. Tudok olyan esetekről, pl. konkrétan Győr vagy az ország ÉK-i környékén (is), hogy a gazdának mák vagy mogyoró stb. érésekor heteket a tanyáján kell virrasztani (életét veszélynek kell kitennie), hogy a termés az övé lehessen, ne a tolvajoké. Ezt meg kell állítani, főleg mostanában – és ennek sem mondhatjuk, hogy vége van… –, mert a meglévőkön kívül is sok olyan ember keresztülmegy az országon, akik erre szintén hajlamosak, lásd – az ottaniak elmondása szerint – a határszéli tanyák lerablását.

Nekünk az is felháborító, hogy a vidéken, talán faluszélen lakó időseket (ahonnan senki sem hallja segítségkérő kiabálásukat) reggelre csak megölik, nem derül ki az ország számára minden ilyen bűntett (erősen rontaná a hatékonysági statisztikát), és az sem, ki követte el. Mit tesz egy szegény öreg erőtlen házaspár, ha drabális kan egyed(ek) éjjel betör(nek) hozzá, megkötözi(k), sokszor pár ezer forintért megkínozza(ák), megöli(k)? Semmit sem tud tenni (maximum folyamatosan fél), a mai törvények nem segítik ebben, és nem vigasz, ha utólag a tetteseket elfogják, attól még nem támadnak fel, és semmi sem biztosítja, hogy másutt ez a lumpen, aljas réteg nem akar hasonló módon pénzhez, értékekhez jutni.

Micsoda szemforgató igazságtalanság, hogy eddig sem segítettünk ezeknek az embereknek a védekezésben.

Kérnénk minden olvasó és a pártok támogatását is, mert nagyon szükséges lenne törvénybe is iktatni az önvédelem mindenre kiterjedő lehetőségét.

Konkrétan mi is az AQP drasztikus ötlete:

Ha a gazda/tulajdonos felelőtlen, és saját magában, gyerekeiben vagy unokáiban, vagy általa beengedett és ott lakó emberekben tesz kárt, azért büntethető lehessen. De NE LEHESSEN MEGBÜNTETNI, ha jogos PREVENCIÓT VÉGEZ az élete vagy tulajdona megvédése miatt! Így, ha nem kívánatos személyek távoltartása miatt, az ingatlanon előre táblával vagy egyéb módon (pl. házon elhelyezett futócsíkkal stb.) jelezte, hogy meglepetések, életveszély fenyegeti azt, aki hívatlanul bemegy. De ne lehessen megbüntetni akkor sem, ha a betörő, tolvaj stb. az életét veszti. Nagy megelőző szerepe lenne ennek a törvénynek, és különleges rendőri erők nélkül is megakadályozná, hogy pl. az éj leple alatt bemenjenek és legyilkoljanak védtelen embereket, vagy elvigyék a terményeiket. (Tudjuk, élni, enni mindenki szeret, sokan alkoholizálni meg kábítószerezni is, de dolgozni, azt már nem.)

Mindenkinek a maga módján legyen joga minden eszközzel magát megvédeni, illetéktelenek behatolását távol tartani.

Pl. a tulajdonos csinálhasson akár a betörő életét veszélyeztető csapdákat, gödröket, mozgásra aktivizálódó eszközöket, áramot vezethessen be, ahova csak akar, bármit, amit kitalál a saját védelmére. Egy a fontos, ne a külső kerítés legyen a védelmi határ (esetleg benyúlkáló gyerekek miatt), hanem attól már akár 20-30 cm-re is elkezdődhetne, tehát lehessen a saját maga megnyugtatása szerinti hathatós eszköz, ami az ingatlanán belül van, de a kerítést a védelem elhelyezése után már javasolt zárva tartani. (A zárva tartást viszont nem kell bizonyítania, mert a képzett tolvajok kinyithatják és így a tulajdonos büntethetővé válna, ami az önvédelmi törvény hatástalanságát eredményezné.) A magyarnak sok fantáziája van, s ha törvény lenne az önvédelem ilyen foka, biztosan alakulna erre egy ötletes ipar is, ami ilyen eszközöket is kitalálna, kínálna.

Meggyőződésünk szerint a mai világban erre szükség van.

Pável Márta
2015.11.22.

A bejegyzés kategóriája: Írások
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük