Ételosztogatók karácsonykor, jeles ünnepekkor

Vargáné Pável Márta
2013. 12. 27.

Nem is értem, ha az újságokban nem lehet olvasni olyan riportokat – mert gondolom, ahogyan nagyon sok helyen mi sem kapunk szót, ők sem… – ki és mennyire nyomorog, mert itt dübörög minden, de főleg az agyam a sok megtévesztéstől, akkor honnan van ennyi éhező, akik órákat állnak sorba egy tál ételért. Pesti emberek megdöbbenve nézték, ilyen hosszú sorra, akik ételért álltak sorba, még nem is emlékeztek. (Nem hinném, hogy annyira meleg van otthon, hogy ki kell menniük pár órára hűsölni, meg ha már arra jártak, beállnak egy-két órára a sorba egy tál étekért…) Nem lenne ez egy nagy figyelmeztetés a most „uralmon” levőknek, hogy most mi is az, ami dübörög, mitől vannak annyira elszállva maguktól? Ne higgyenek már a saját megtévesztéseiknek!

Ha nem járnánk az országot, akkor még a negyedét el is hinném ennek a nagy dübörgésnek, de járjuk, beszélünk piacokon, a tereken fiatal és idős, szegény emberekkel, ömlik belőlük a panasz, elmondják, ki mit fosztott ki az elmúlt időkben, ki hogyan szedi meg magát, míg ők munka nélkül éheznek, nyomorognak. Utána meg sokan éppen ezek közül dicsőségesen ételt osztogatnak.

Mindig visszás érzésem van, amikor főünnepekkor nagy nyálas riportok vannak ilyen eseményekről. (Ez ugyanolyan, mint amikor rózsaszín szalagot kötnek a hidra, mellrák elleni kampány végett, és közben hónapokig áll a mellvizsgálat neves kórházunkban, mert rossz a gép. Ez konkrét eset!)

Úgy vélem, ez az egész egy nagy farizeusi szemforgatás, ahogyan az erkölcsről való papolás is azoktól, akik ettől messze állnak. Látom, hogy 24-én az egyik párt is ételt oszt, előtte az árvízkor is szinte mindenki hallatni akart magáról, hogy Ő milyen rendes, kimegy 2-3 órára riporterek kihívása mellett zsákolni, stb. Azok miért nem állnak ki, akik rossz, hozzá nem értő gazdálkodással, a korrupciót csúcsra engedve kirabolták és az utóbbi 20 évben ide juttatták az országot? Ma a nagy demokráciában, arányaiban ugyanannyiba (ha nem többe…) kerül minden, mint a kommunizmus utolsó éveiben, nézzék meg, számoljanak utána (én megtettem). Mitől lett jobb? Ja… soknak igen, sokkal jobb lett, de nem a népnek! Nekik már látszatmunka sincs, ja majd elfeledtem… de van, a közmunka…!

Gondolkozzunk együtt: Miért kell ételt osztani? S látható, olyan embereknek is kell az étel – 2-3 gyerekkel –, akikről első ránézésre nem is gondolná az ember. Vannak jó kis megrendezett riportok, előre kijelölt személyekkel. Mi inkább arról szeretnénk hallani, hogy kik, hogyan, mivel érték el, hogy ebben az országban minimum 3 millió embernek étkezési, megélhetési gondjai vannak. Miért nem azokat vesszük elő, miért nem vesszük vissza azoktól, akik milliárdossá szedték meg magukat a szegény népen? Miért nem halljuk, hogy sorra elkapták és rács mögé tették őket? Talán azért nem, mert most is sokan éppen jó pozícióban vannak? (Tisztelet a kivételeknek, nem minden karácsonyi ételosztogató ilyen, sőt vannak köztük valóban jó lelkű emberek is, csak azok hét közben, riportok nélkül is, anonim módon is adnak.)

Az AQUILA Párt szerint az embereknek minden nap kell adni, meg kell őket tanítani halászni, és nem csak évente 2-3x „halat adni”. Ez a könnyebb, de a kevesebbet érő.

Többen – ismerőseink – a fejünkhöz vágják: ha párt vagyunk, miért nem veszünk részt ilyenekben, miért nem vagyunk rögtön ott, ahol két cintányért is összecsapnak. Miért? Egyszerű, ez nem mi vagyunk. Ez nekünk tragikomikus, ez egy színházasdi, a nép megtévesztése. Ebben mi nem veszünk részt. Mi 15 éve szervezetten, naponta, szakadatlan szolgálunk az embereknek. Nekünk nincsenek kampány jellegű tetteink. Akinek van, az nézzen magába: a mindennapokban miért nem teszi? Mert talán akkor nem lenne hír? … Valószínű ez is belejátszik, igaz, a mi tetteink a médiának nem hírértékűek.

Az emberek testvéreink, nem csak karácsonykor és húsvétkor, mindig azok, mert ugyanaz az a isteni lélek van bennük, ami bennünk is. Akár tetszik, akár nem, ez van. Az nem igazi keresztény, az nem igazi felebarátja a másiknak, aki évi 2-3 napra teszi a „jótéteményeit”, aztán elégedetten hátradől: na, ez is megvolt.

Nem akarom magunkat fényezni, de amikor a vád ért, hogy mi miért nem állunk ki osztogatni, akkor most elmondom:

Mi önkéntesként 15 éve mindennap megyünk az elfekvő/ haldokló betegekhez lelki segélyt adni, ha kell, a haldoklókkal együtt „halunk”. Mi mindennap 15 éve korrepetálunk, tanítunk bárkit, aki rászorul. Az AQP tagjai önzetlenül, saját pénzükből, saját kezükkel építettek egy körtemplomot Isten dicsőségre és a többi ember épülésére. Az AQP heti 3 nap előadásokat tart ingyen – minden érdeklődő bejöhet – magasabb szintű lelkiség megéletéséhez, az erkölcsös élet segítése és az Istenben való hit növelése céljából.

Hitünk szerint az Isten akaratából folyamatos szolgálatnak kell lenni az életünknek. Most az AQUILA Pártot kell működtetni, és ez nekünk pénzbe is kerül, mert támogatást senkitől sem kértünk, nem árulunk semmit, csak mi fizetjük a benzint, a szórólapok költségeit, a fenntartásunkat stb. Időnket nem baráti csevejekre fordítjuk, hanem megyünk, és elmondjuk minden embertársunknak, hogyan lehet jobban, igazságosabb körülmények között élni, hogy legyen újra remény és az újrakezdés ereje bennük. El kell vinnünk mindenhova Isten irgalmasságának üzenetét! Ezt mi folyamatosan tesszük. Nekünk nincs és nem is lehet kampány, évi pár napos akciónk. Levegőt sem évi 3x veszünk. Az embereknek a vigasz, a jó szó, a remény adása, az önbizalom visszaadása mindennél többet ér.

Kedves Barátaink, mielőtt minket szájukra vesznek, kérem, ezen gondolkozzanak el. Az AQUILA-ban sohasem szoktuk azt tenni, amit a tömeg, a megszokás, a farizeusi lelkiség diktál. Mi kizárólag azt tesszük, amit Isten a lelkünkben diktál: minden szegénynek segíteni kell, egy olyan országot kell létrehozni, ahol igazságosság, egyenlőség és mindenkinek munkaalkalom lesz. Mi nem alamizsnát osztunk hosszú órákon át sorbaállásért cserébe, hanem megteremtjük azt, hogy olyan törvények, rendelkezések legyenek, ahol elindulhat az a társadalmi megújulás, ahol felelősséggel és becsülettel vagyunk egymás iránt.

Kérjük Istent, adjon az Új Évre, a választások évében minden embertársunknak világosságot a szívébe, hogy felismerje bennünk a lehetőséget és segítsenek minket a támogatásukkal, hogy ezt megtehessük. Kapjanak erőt arra, hogy ne a depresszív, feladó tehetetlenség legyen a domináns, vagy a gazdagokat ne az önzés motiválja, hanem minden emberért, önzetlen, szakadatlan szeretetben végzett szolgálatot végzőket segítsék. Ha ez megvalósulna, valóban Boldogabb év kezdődhetne el.

Kategória: Reagálások | A közvetlen link.