Az AQP véleménye „a közfelháborodás napjaként” meghirdetett tüntetésről

Vargáné Pável Márta
2014. 11. 18.

Előzeteseként megjegyzem, az AQP alapszabályában benne van, hogy nem tüntetünk, nem az utcán intézzük el a politikai dolgokat, hanem finomabb, békésebb módszerekkel, pl. az írás, tárgyalás, meggyőzés stb.

Ettől függetlenül, mint pártelnök is végignéztem ezt a rendezvényt (?), a tegnapi utcai jelenetek sorát, és így közlöm az észrevételeinket/véleményünket. Az, hogy mi is volt a céljuk a szervezőknek, elég kuszán jött elő, de a plakátokból valamennyire kiderült, hogy nem az internetadó, nem a korrupció, nem a túladóztatás és nem a NAV stb. ellen.

Mi az, ami szerintünk megfelelő volt, és mi az, ami nem.

Kezdeném azzal, ami – hogy is mondjam – érdekes volt, vagy nem volt elfogadható számunkra:

  • Miért volt egy piros plakáton fordítva az N és az S betű? Nem magyarok írták, ha ez így van, akkor baj van…
  • Miért gyűrött papír cetlikről olvasták fel – a hölgyet kivéve – a mondandójukat, főleg akkor, amikor – ha igaz – a jogos felháborodásuk miatt szívükből kellett volna jönni a szavaknak, nem elfelejteni. Készületlenek is voltak.
  • Az egész szervezetlen volt. Odahívják a tömeget, se zene, se esztétikai megközelítés, helyette beszélni nem tudó, félős, zavarban lévő „szónokok”, ez alól némileg kivétel volt Nemes Balázs. (Vele szívesen elbeszélgetnék, nagyon hasonló van a programunkban, mint amit kívánt volna az országnak.)
  • Csúnya beszéd három ízben is előfordult – amit hallottam –, és ez önmagát, az egészet is minősítheti. A nívósabb embereket elriaszthatja, mert már eddig is sok kulturálatlanságot „élvezhettünk” a politikában. A fiatalemberről látszik, hogy hévvel beszélt, de meggondolatlanul. Így – a tömeg előtt pláne – nem beszélünk.
  • Ha ott a tömeg, akkor a szervező – közben – nem mehetett volna be az ATV-be riportra, hanem végig kitart, és koordinálja a tömeget (ha valóban tudja, mit és hogyan akar elérni… de nem így történt). Itt pedig az történt, hogy felbujtották az embereket, majd magukra hagyták, és a tömeg a rendőröket szórakoztatta pár órán keresztül – közben pl. a betörők vidáman tehettek, amit akartak…–, ez egy gyerekes dolog.

Pozitív dolgok:

  • Ami ellen tiltakoztak, azzal mi is egyet értünk.
  • Szerintünk el kell ismerni azt, ami jó, és a Kormányt tárgyalásokkal – amelyek elől nem zárkózhatna el – rá kellene venni. Ez itt csak részben, ill. zavarosan, nem jól artikulálva hangzott el; kulturáltan folyó, minden illetékessel, civilekkel, képviseletekkel egyeztető, jól kommunikáló politikára van szükség, amely nem csak az ő szűk csoportérdekeit szolgálja. A korrupció üldözése elengedhetetlen lenne, és ezt maguknál kell elkezdeni! Most a Fidesz-KDNP-nek szavazott a többség bizalmat, ezzel mindenkinek meg kell békélni, DE nem lehet vele visszaélni, hanem a nép érdekében kell működni. Mi ezt kívánnánk, és ez nem, vagy csak részben vált világossá a tegnapi tüntetésből.
  • Sokan voltak és más helyekről is csatlakoztak tüntetők, ez jelzés kell, hogy legyen a Kormánynak, az ájtatoskodó, népet bosszantó rendelkezésekből, az újabb és újabb sarcok kivetéséből MINDENKINEK elege van. Ezt meg kell hallani a Kormánynak is, hiszen mikor rájuk szavaztak, még nem voltak süketek a néppel való kommunikációra.
  • Jó, hogy végül nem fajult tettlegességig a tüntetés, annak ellenére, hogy a szervezők egy jó óra elteltével magukra hagyták a tömeget.

Konklúziónk:
Érdemes erre-arra, ami most felháborodásként jelen van az országban, a kormánypártiaknak figyelni, hacsak nem akarnak úgy veszteni, mint anno az MSZP és partnere. Nekünk azonban őket nézve mindegy is lenne, mert mi itt vagyunk, és meg tudnánk tenni azt, amit kell, de a népet nézve nagyon nem mindegy, mennyit kell még szenvednie.

A bejegyzés kategóriája: Reagálások
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük