Az orvosi elvándorlás, hálapénz kérdése

Vargáné Pável Márta
2015. 03. 25.

Mostanában azzal van tele a sajtó, hogy hány ezer orvos fog hiányozni 5-10 éven belül.

Nekünk erre, hogy ne így legyen, több megoldásunk is van:
1. Meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy több embert vehessenek fel kb. kétszeresét, háromszorosát az orvosi egyetemekre, mert a kínálat és kereslet egyensúlya erősen megbomlott. Ha kétszer, vagy akár háromszor annyi orvos jönne ki évente, le lehetne szállni a magas lóról. Cserébe országosan 4-5 haszontalan szakot pedig meg kell szüntetni, amivel elhelyezkedni amúgy sem lehet.
2. Ha (főként) nem a kiváltságosok gyerekei kerülnek be az orvosira, akik nagy része már eleve otthon tanult gőgös viselkedést hoztak magukkal, akkor a szerényebb, de tisztességes és szorgalmas fiatalok humánusabbak és kevésbé pénz centrikusabbak lesznek, talán ha végeznek is.
3. Kötelező lenne a szigorú felvételi alkalmassági vizsgálatok, alapos pszichológiai, alázatosságra és emberközpontúságra vonatkozó vizsgálatok/ tesztek elvégzése és elbeszélgetés után, szigorúan csak olyanokat lehetne felvenni, akik valóban orvosok akarnak lenni és nem pénzt keresők.
4. Itt a pontszámot is le kell vinni, mert sokszor a szegényebb, de tisztességes tanulók nem tudnak drága tanárokat fizetni, hogy pontszám megfelelő legyen. Azt kellene nézni, van-e „agya”, van-e képesség benne az orvosi szakmára, tud-e tanulni és megfelel-e fentiekben leírtaknak.
5. Az orvosi egyetemi felvételinél – akár tetszik akár nem, mert ez egy barter üzlet része is lehet, de ez az egyik megoldás is – tehát már a felvételnél szerződésben rögzíteni kell a min. 10 évig hazánkban folytatott hálapénz nélküli munkavégzést, tandíj fizetés elhagyását vagy kedvezményt és a – az összes szakot nézve – a diplomásoknak adandó legmagasabb fizetést!
6. Valamint az egyetemi képzés alatti hangulat humánussá, emberközpontúvá tétele pedig az orvos egyetemi tanárok dolga, hogy leszálljanak a nép közé. Ne az legyen, hogy fehérköpenyes istenek képeznek. Helyre kellene tenni a dolgokat, az embereket szerető, beszélgető, alázatos orvosok kellenek.
7. Lelkiismeretüket is meg kell vizsgálni, mert ha nincs, már közben nem is lesz.
8. Felvételnél és képzés alatt is figyelni kell, és első években el kell búcsúzni az olyanoktól, akikről közben kiderül, hogy mégsem emberszeretőek, csak a jó keresetért vannak ott.
9. Be kell hozni olyan bevándorló orvosokat (szintén az előzőek alapján megvizsgálni, hogy megfelelnek-e), akik nem kapzsik, de lelkiismeretesek, és nekik itthon kell munkát adni.

Hazánk lakosságának egészségügyi ellátása, egyenlő körülmények, egyenlő esélyek az adózás tekintetében és a hálapénz …
• Hazánkban a lakosság harmada minimálbéren vagy az alatt él. Örül, ha ételre van pénze, gyógyszerre sem mindig, hálapénzre hogyan jutna?
Elmondhatjuk – a statisztikák alapján is – az ország harmada éhezik, neki is kell orvos, sőt nekik jobban, többet betegek, mert rosszabbak a körülményeik. Sokkal több empátia kell nekik, mint aki két marokkal tud adni “hálát”.
• Az orvos esküvel fogadja az emberiség lelkiismeretes szolgálatát, akkor hogy fér ezzel össze az, hogy neki alanyi jogon a luxus is jár olyan emberektől, akiknek ennivalóra sincs pénzük. A szegény, aki amúgy nyomorult, egész idő alatt szomorkodjon, szorongjon, hogy érezze azt, hogy nem lesz rendesen ellátva, mert nem tud adni, ez nem tűrhető, ez embertelenség!
• Számoljunk csak, ha az orvosnak ígérnek 200.000.- Ft fizetésemelést (minimálbér csak ennek kb. a fele, másnak ebből kell megélnie) és mégsem sem mond le hálapénzről, akkor nagy valószínűséggel ennek a két- háromszorosát keresi. Jó legyen alsó hangon félmillió havonta, mikor adózik ebből?
• Nem adóznak, nem jellemző az orvosok hálapénz utáni adózása, vagy csak minimálisan, hogy ne fájjon! Ha a kis boltosoknak a be nem ütött cukorkáért fizetni kell, akkor az orvosoknak, fogorvosoknak, plasztikai sebészeknek, nőgyógyászoknak stb. miért nem? Akik ennyit keresnek adó nélkül, azokat miért nem kapják el? Mindenkinek adóznia kell a bevételei után. Ez alól az orvos sem lehet kivétel.
• Ott a fenyegetés, hogy akkor elmennek, tegyék meg! Ha el akarnak menni, menjenek el. Külföldön sem minden tejföl. Lakás bérlése is nagyon sokba kerül. Ha itt kapnak szolgálati lakást elfogadható fizetésért, mégis el akar menni, menjen. Soha senkit sem kell visszatartani, abból még sok jó nem jött ki! Megoldás: túl kell képezni az orvosi létszámot, hogy az igaziak is kaphassanak lehetősége arra, hogy bekerüljenek, majd azok itt is fognak maradni. Nem kell folyamatosan siránkozni, körül kell nézni, túl sokan, túl jól élnek, az ellátottakhoz viszonyítva meg különösen jól.
• Mitől vannak sokan közülük ennyire elszállva maguktól? Másoknak is van diplomájuk, pl. akik repülőgépet vezetnek – ott is életek vannak a kezeik között, s maga életét is veszélyeztetni, lásd a márc. 24.-i repülőgép katasztrófát -, de mikor beszállunk, senki sem tartja markát, a hálapénzért. Vagy ott vannak a gyógyszerészek/ gyógyszerkiadók szakasszisztensek – fizetésük nem magas – nincs zsebpénz sem, ugyanakkor ott a börtön, ha nem veszi észre az orvos adagolási vagy keresztrezisztencia stb. tévedését, és ugyanúgy emberéletekről van szó.
• Az még érthető, ha kezdő orvosnak 200.000.- Ft alatt van a fizetés, nehéz karriert építeni, s ők többnyire el is fogadják, hogy a magasabb fizetésért cserébe lemondanak a hálapénzről. Nos, ezt az alapfizetést kell a magyar viszonyok és hasznosságuk szerint, a lehetőségek megteremtésével megemelni.

Hálapénz pro és kontra
Pro
• Nos, itt alig tudunk valamit írni. Jelenlegi alacsony alapfizetésüket ezzel pótolják. (Kérdés ismerik e- határt, vagy a kórboncnok mivel pótol?)
• Aki valóban presszió nélkül hálás szeretne lenni, az tegye. Ha vannak szép virágai, jó bora van, vagy disznót vágott, akkor semmi kifogás sincs az ellen, hogy adjon az orvosnak belőle. Vagy ha az orvosnak szakmunka kell, akkor segítse azzal, hogy hálából valamit elvégez. Ezzel nincs gondunk.

Kontra
• Elveszik a józan határ és marad a harácsolás, egyre és egyre több kell.
• Hiába emelnék fel akár miniszterelnöki fizetésig is a keresetüket, semmire sem mennénk vele, mert egy jól menő sebész hetente csak felülvizsgálat alatt akár egy milliót is zsebre tesz! Ezt nem tudja az állam kompenzálni. Viszont a megoldás: csak be kellene ülni ilyen rendelésekre egy megvesztegethetetlen NAV-os embernek. Rögtön helyére kerülnének a dolgok.
• Hazánk lakosságának egy harmada fél, hogy nem kap, vagy, hogy (időben) nem kap rendes ellátást, mert nem tud hálás lenni. S ezek nem eltűrhető tények.
• Ne merjen egy szegényebb minimálbéres szülő gyereket vállalni, mert az orvos csak azért, hogy elfogadja szülést 100.000.- indító összeget vár el, s ha nem tud adni, akkor ott egész idő alatt félelem. Micsoda, milyen embertelen dolog ez?

Nem minden orvos egyforma
1. Van, aki annyira becsületes, humánus, hogy szinte megható, ilyenekkel is lehet találkozni, valóban nagy tiszteletet és megbecsülést érdemelnek. Például a mai fix fizetések mellett sem – amik valóban nem magasak – műtét előtt és után sem fogad el pénzt, ugyanakkor nagyon rendesen dolgozik és kedves is. (Személy szerint eddigi életemben vagy 10 ilyennel találkoztam, persze sokkal több van.)

2. A közepes szint: ebből már többen vannak, és ezen belül is több fokozat is van. Ha adnak, elfogadja, de nem követeli ki, vagy nem duzzog, ha nem kap. Elég jól élnek, ezek azok, akik gondolkoznak, ha 200.000.- forintot kapnának, aláírnák, hogy nem fogadják el a hálapénzt.

3. Ez szint már sehogyan sem elfogadható: Jellemző viselkedés, a hálapénz megvonásának ötletére a következő a véleménye; baromság, senki sem hülye, hogy ebbe belemenjen, vagy nem képzeli bárki is…, nem fognak lemondani a hálapénzről 200 ezer forintért. Majd hozzáteszik: nekik nem fontos a pénz, de kell, mert nekik kellenek a jó ruhák, kell a megfelelő társadalmi helyzet biztosítása, kellenek a jó minőségű ételek, a minőségi külföldi utak, meg hogy támogatni tudja a gyerekeit is.
3/a Már a műtét megállapodása előtt is levegőben lóg, hogy csak a pénz kérdése, s van, akinek egy műtétért 80.000.- Ft is kevés.
3/b Van olyan, aki előre kér x összeget, például 100.000.- forintot, hogy elfogadja, hogy ő műtsön, vagy ő lássa el a beteget.
3/c Aki folyamatosan sír milyen rossz hazánkban, mennyire kevés a pénze, ezzel zsarolja ki a többitől, hogy támogassák, minél többet adjanak, közben lakásai vannak, és évente háromszor-négyszer drága útra utazik.

Sokat lehetne még erről írni, de vázlatosan a megoldásainkkal együtt ennyi.
A többi a programunkban megtalálható, kérem, olvassák el.

A bejegyzés kategóriája: Reagálások
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük