Az országunk közbeszerzések, pályázati rendszer általi kirablását azonnal meg kellene szüntetni

Ne jöjjenek azzal, hogy az EU mit akar, máskor sem érdekelt minket – remélem, napjai is meg vannak számlálva…- és ezt az intézményesített rablást, akár EU elvárás, akár nem, meg kell szüntetni. A közbeszerzés és pályázati rendszer mai formája a korrupt viselkedés miatt a költségvetésünk felét kifolyatja, ezt mindenki – aki szakember – tudja, de állása miatt felvállalni nem meri.

A címben azonnal-t írtam, holott tudom, nem fogják megtenni, mert a korrupciós spirál nem enged szabadulni, akkor sem, ha már az adott párt vagy politikai garnitúra akarná, ergo így azonnal nem lehet. Miért nem?

Egyszerű! Kettős ok: A baj már ott kezdődik, hogy kik lehetnek a közbeszerzés eladói, alanyai? Ennek megszerzése is, hogy ki kerüljön az óriási kosárkába, többségében ismertség és súlyos megvesztegetések árán lehetséges. (Ezt négyszemközt elmondták, mikor alkudtam, nekik ez, hogy közbeszerzést végezhetnek mennyibe került…, de bizonyítani nem fogom tudni, mégis meggyőződésem az, ez így igaz lehet!)

Pártoknak, ha be tudnak futni, ahhoz sok-sok pénz kell (és ez nem szólam, ez a valóság, és így is marad, mi ezért vagyunk háttérben!).

Az alábbiakban leírtakat bizonyítja az is, hogy ha egy-egy párt, ha sokáig nincs uralmi =pénzosztogatási pozícióban, helyzetben és pl. a közbeszerzéseket, egyéb pénzes dolgokat nem az ő emberei nyerik el, akkor kezd hanyatlani, ettől ideges és támadó lesz, mindent elkövet, hogy a pénzosztogatási lehetőséggel együtt járó hatalmat visszaszerezze. Ez zajlik választások közben és nem a népünk jólétéről, hanem a pénz, a hatalom megszerzéséről szólnak a mindenkori ellenzék fúrásai, zavarkeltése. Mindenben hibát keresnek, nem ismerik el az adott uralmon lévő párt esteleges jó tetteit sem, sőt kiforgatják, mert a népet 4 évig sokkolni kell, milyen rossz (és lehet, igaz is…, de anno ugyanezt tették…)! Egy a cél a mindenkori ellenzéknél, hogy ők jöhessenek majd, akkor is, ha semmiféle építő tervük, jobbító ötletük nincs, csak az uralom/hatalom megszerzése az, ami kell.

Nézzük most Gyurcsány beszédét, túl rossz a memóriája, mert tenni semmi jót sem tudott, csak bajt okozott, most meg osztja az észt. Siralmas, de ez világos és a valóság! A nép beeszi, rájuk szavaz, fordul a kocka és most szerepcsere után ugyanaz jön, mint eddig volt, az anyagiak miatt békétlenség szítása.

Mi, az AQP ilyenbe nem mennénk bele, akkor inkább a háttérben elmondjuk, szerintünk mi jó. A sok pénzért/hatalomért küszködő pártocskák kimazsolázzák a jobbnál jobb ötleteinket (a mi közlésünk és a pártok közlése közötti időt kellene megnézni, látható, egy-egy ötlet kitől ered…), s mint maguk jó ötletét tárják a média felé, mert velünk szemben, nekik erre is van pénzük. Egyik párt sem jobb a másiknál, mert sajnos ugyanazon receptkönyv szerint működnek. Ennek véget kellene vetni, de félek, hiába beszélek.

Egy – egy vállalkozó abban a reményben és ígéretben támogatja pénzzel, szavazati tömeggel a kiszemelt pártot, hogy az majd később „visszahálálja”, ha hatalomra kerül, jó lehetőségeket biztosít neki (zsíros közbeszerzést, munkák elnyerését, eszközök eladását, szolgáltatás megszerzését stb.). Tehát egy jó fejőstehén lesz. Ha a párt – aki megízlelte a hatalom ízét, s már nagyon ragaszkodik hozzá – veszélyben látja a további támogatásokat, és a támogató is emeli a tétet…, a párt bele fog menni, mert közben erősen zsarolhatóvá is vált. Nos, ebből kiszállni szó szerint életveszélyes, ha a pártvezető leállna ezzel a korrupt folyamattal, akkor olyan iszonyatos állami pénzek osztogatását hagyná abba, aminél már sokkal kevesebbért is eltesznek láb alól embereket.

Egy megoldás van, ilyen ügyekbe soha nem szabad belemenni, és aki nem akar börtönbe kerülni vagy nem akarja elüttetni magát, az távol marad. Hát ilyen feltételekkel lehetne csak rendes kormányt/pártot működtetni – ez lenne az AQP megmentő célja, de pénz hiányába nem lehetséges még a parlamenti létet sem elérnünk.

Közbeszerzés és pályázati rendszer
Szinte mindkettő ugyanazon a kirablási elven működik. Köztudott, hogy a kiírt összeg legalább fele elmegy: pályázatírókra, ellenőrző szervekre, bírálói fizetésekre, fenntartásra, megvesztegetésekre, a hamis számlákra stb., és kb. csak a fele jut el oda, ahova szánták. Akkor meg az egész minek?!

Egyesületi elnök koromban (akkor sem, és most sem) soha nem mentem bele semmibe, sőt fölfelé jeleztem, aminek hatása mindig elmaradt. Többször, főleg külföldi egyesületektől elhangzott felém, hogy papírozzuk le és mehet a pénz. Teljesen fölöslegesnek éreztem a pénzek kidobását, pl. ha külföldi egyesülettel közösen nyertünk, mert az EU partnereket akar kiépíteni, egyenesen sértés volt, ha nem csaltunk pl. egy spanyol egyesületnél, de van még pár példa a tarsolyomban. Kidobált pénzek!

A programunkban leírtuk: szűnjön meg a közbeszerzés mai formája, nekünk ez egy nyílt rablásnak látszik, és ha jól megkaparnák, ki is derülne az igazam!

Egészségügy kirablása
Nem a gyerekekkel kellene eltartatni a szülőket, mikor nekik sem jut elég, sőt sokszor a nyugdíjas szülő támogatja a fiatalt. Ahol kifolyik a pénz, azt a zsákot kellene bevarrni. Mint említettem, a hatalmon lévő párt már nem tud kihátrálni, mert körül van véve a közbeszerzés hiénáival, akik esetleg zsarolhatják is, így semmi esélye sincs ”megjavulni”, még ha akarna sem!

Miért nincs az egészségügyre pénz? Lenne, ha nem hordanák el pl. közbeszerzésekkel is. Egy-egy pályázat a felét sem éri, mert közben felverik az eszközök, stb. árát. A pályázati pénz (pl. amit azzal szereztünk, hogy szemünk kifolyt a mikroszkóp előtt annyit dolgoztunk) meg lett harmadolva vagy felezve. Országos szinten, sokkal nagyobb összegekkel, ma is folyamatosan ez megy! Ezért sincs semmire sem pénz. Vannak százmilliós tételek, amire ha rátesznek 2..5-szörös szorzót, alig marad pénz a többi beszerzésére.

Megoldás
Közbeszerzés megszüntetése. A programunkban 2012-ben már leírtuk, mi legyen helyette, és tarjuk magunkat ehhez is.

Röviden: A megoldás az lenne, hogy minden pályázatot és közbeszerzést meg kell szüntetni. Minisztériumi szinten egyenesen meghatározott keretet szabni arról, hogy mi mennyi. Ehhez a külföldi cégek árait megnézni – nem árajánlatait kell, mert ott már jelen lesz a korrupció. Nyilvános árakat kell megnézni, pl. mennyi egy kórházi ágy, a CT, vagy mennyi egy röntgen készülék, ehhez kb.10%-ot lehet tenni szállítás stb. miatt. A felelős a cégeket, kórházakat, állami szerveket kötelezi, hogy ezen az áron szerezzék be. Itt minisztériumonként csak egy vagy max. kettő ember tisztességét kellene nézni, aki kinézi és megadja az árakat, s ha nem tisztességes, rögtön eljárás alá vonni és le kell ültetni!

Ugyanígy a pályázatoknál is. Ne kirándulásokra, wellnessekre menjen el a pénz. A minisztériumoknak tudni kell, mire van szükség, azt célzottan odaadni, kiszignálva: az árakat, és a munkabérért ott dolgozó felelős személyeket a lebonyolítás és beszámolás terén is. Ha csak megtévesztés, csalás, sikkasztás felmerülne, rögtön lecsapni, gazdasági bűntett, majd börtön. Hamar kitisztulna a közélet. Lehet, hogy több börtön kellene, de az ország jobban élne, sokkal jobban.

Ez nem naivitás, hanem véres valóság. Lehet, hogy katonás kijelentés, de véget kellene vetni a korrupciónak! Részleteket is, ha kell, kidolgozom, meg lehetne tenni, de nem a jelenlevő hatalomnak, sem a már levitézletteknek, mert már kötött kézzel vannak. Sokaknak ez naiv, és mosolyogtató, olyan párt nincs több, mint mi vagyunk.

Hallom: majd mi is olyanná válunk. Nos, ez nem igaz, mert mi elkötelezett valós Istenhivők vagyunk, és nem tehetjük meg. A választásoknál egy fillért sem vettünk fel, és tartozásunk, de pénzünk sincs! Teljesen ingyen dolgozunk és a csatlakozóktól is ezt várnánk el (nem is jönnek…)! Pártunk valóban az országunk megmentéséért van. Minket nem támogat senki, nem vagyunk megvesztegetve, senkinek sem ígértünk semmit. Mi csak a valós, korrupció nélküli javulást ígérjük.

Az AQP-t csak a józan szavazók tehetnék tevékenységi pozícióba. De ahhoz értelmes és érdekeiket jól felfogó szavazók kellenének. Nem olyanok, akiknek ha falubulit rendeznek, máris az övék a szavazat, vagy akik pár ezer forintért, vagy zsarolás miatt leszavaznak arra, akiről nagyon is jól tudják, hogy nem lesz jó, stb.! Akkor viszont nem kell sírni, hogy az ország kirablása tovább folytatódik. Ezt csak és kizárólag okos nép állíthatná meg.

Magam, az AQP elnöke garanciát vállalok arra, hogy az AQUILA Pártban soha nem lenne korrupció (mivel a tagok tanítványaim, barátaim), és senki másnak sem engednénk meg. Tudom, ez sokaknak sajnos mosolyogató, de így soha nem tudunk bizonyítani, mert nem kerülünk a Parlamentbe. Nos, ha a nép továbbra is a gazdag, közbeszerzést élvező és köreikben lévő pártokat támogatja, semmi jót sem remélhet.

Józanul kellene gondolkozni és nekünk is hitelt, támogatást kellene adni.

Pável Márta
2016.01.25.

A bejegyzés kategóriája: Írások
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük