Tiltakozunk az AQUILA Pártot ért diszkriminációval szemben!

Legutóbbi frissítés: 2016.03.30.

Az alábbi tiltakozásunkra válaszolt a budafoki Önkormányzat és vezetése nevében Gadácsi Miklós. Ezt és az erre küldött válaszlevelünket is közzétesszük itt, az eredeti írásunkhoz csatolva. Az írások időrendben követik egymást, legalul található a legfrissebb.

Tiltakozunk az AQUILA Pártot ért diszkriminációval szemben!

2016. március 1-én Budafok-Tétény Bp. XXII. ker. Önkormányzatának programszervező referense többek között nekünk is továbbította Karsay Ferenc polgármester Úr meghívóját a március 15-i kerületi ünnepségre, azzal a kéréssel, hogy jelezzük, ha koszorút kívánunk elhelyezni a megemlékezéskor.

Bár közösségünk két évtizede – régebben, mint kiemelten közhasznú szervezetként működő AQUILA Egyesület, jelenleg pedig mint AQUILA Párt – a kerületi emberekért folytatott munka ellenére folyamatosan negatív megkülönböztetésben részesül, úgy éreztük, félre kell tenni ezeket a tapasztalatainkat, és ilyen módon is részt kell vennünk a kerület életében, ezért elnökünk már másnap jelezte, megyünk az ünnepségre és mi is kívánunk koszorúzni.

Azonban az ünnepség során minden koszorúzni kívánót kihívtak, kivéve az AQUILA Pártot…

Meghívnak, majd nem adnak lehetőséget, hogy a többivel együtt letegyük koszorúnkat? Gondoljuk, nem a programszervező döntött így, sokkal inkább Karsay Úr, a főnöke.

Az AQUILA Egyesület tizenkét és fél évig kiemelten közhasznúként ebben a kerületben működött, ingyen heti 120-140 fiatalt tanítottunk. Az összes környező iskola nehezen tanuló diákja nálunk vészelte át a rossz időket, sikeresen folytatva az adott tanévet. Egy kórházban is engedéllyel, napi 60-70 haldoklóval, elfekvő beteggel foglalkoztunk. A kerületi családsegítő szolgálatnak is dolgoztunk önkéntesen pár hónapig, sőt akiket küldtek, mindig tanítottuk. Ennek ellenére nagyon hasznos munkánkat soha egy fillérrel sem támogatta a kerületi vezetés, utolsó években már nem is pályáztunk. (Csak akkor kaptunk némi támogatást, amikor MSZP-s volt a polgármester.) Sőt, a mostani FIDESZ koalíció kijelentette, tartsa el magát minden civil szervezet – miből, ha ingyen tanítottunk? – és jelölje ki az Önkormányzat, ki fontos nekik (aki napi szinten bejár hozzájuk…), majd azt támogatják. Nos, mi nem kerültünk az ötvenvalahány szervezetből a huszonvalahány fontos közé, táncegyüttesek stb. igen, mi nem. Ekkor beszüntettük az Egyesületet, majd egy évre rá AQUILA Párttá alakultunk, hogy ne lehessen felettünk a Törvényszéken és Istenen kívül senki más, de munkánkat az emberekért folytathassuk. Azonban a betartás azóta is folytatódik: mikor pár hónapja munkások dolgoztak az utcánkban, nevetve mondták nekünk, ebben az utcában – ami az AQP székhelye – nem lesz leburkolva az út, az önkormányzaton ezt hallották.

Azonban ezzel a diszkriminatív lépéssel, mely a március 15-i kerületi ünnepségen az AQUILA Pártot érte, most betelt a pohár! Koszorúnkat természetesen elhelyeztük, de mivel a közös koszorúzás során minket nem szólítottak, a jelenlévő egybegyűltek számára úgy tűnt, az AQUILA Párt nem képviselteti magát ezen az eseményen. Felháborító, hogy ilyen módon is próbálnak minket elhallgattatni.

Az ombudsmanhoz fordulunk!


Tisztelt Varga Péterné Pável Márta Asszony!

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata és vezetése nevében válaszolok a 2016. március 15-én kelt levelére, amelyben tájékoztatta kolleganőmet, hogy bár március 3-án visszajelezte az AQUILA párt koszorúzási szándékát mégsem szerepelt a felolvasott koszorúzási listában.

Mivel a levelezési listánkban nem találtuk az Ön által írt levelet, így az informatikai csoport kivizsgálta a fent leírt problémát. A vizsgálatot követően tájékoztatott arról, hogy az önkormányzat vírus és spam kereső tartalomszűrőjén akadt fenn a levél, amiről visszajelzést is kapott volna, ha nem ingyenes, hanem hitelesített e-mail kiszolgálót használt volna. Így kolleganőmhöz nem érkezett meg az Önök visszajelzése.

Elnézését kérjük a fennakadásért és ezúton kérnénk egy telefonos elérhetőséget, hogy a későbbi rendezvényeink alkalmával telefonon keresztül is egyeztethessük részvételi szándékukat.

Budapest, 2016. március 29.

Üdvözlettel:
Gadácsi Miklós
társadalompolitikai koordinátor


Tisztelt Gadácsi Miklós Úr!

Megkaptuk levelét, melyben Önök által elfogadhatónak tűnő magyarázatot igyekszik nyújtani arra a sokadik és legújabb diszkriminatív megnyilvánulásra, amely az AQUILA Pártot másfél évtizede éri saját szűkebb otthonában, a XXII. kerületben az Önkormányzat részéről, most éppen a 2016. március 15. napi ünnepi koszorúzás kapcsán.

Engedje meg, hogy néhány apró furcsaságra felhívjam figyelmét a válaszában állítottakkal kapcsolatban:

Sajnálatos módon kioktató stílusban hívja fel figyelmünket arra, hogy nem ingyenes, hanem ön által megfogalmazva „hitelesített” email kiszolgálót kellett volna használnunk.

Jelzem, hogy az AQUILA Párt rendelkezik ilyen email címmel. Ez a honlapunkon meg is található (aquilapart@aqp.hu), mint ahogy Varga Péterné /Pável Márta/ Elnökasszony (varga.marta@aqp.hu) és a Titkárok (media@aqp.hu) email címe is könnyedén fellelhető itt, egyből a honlap nyitó oldalán. Az Önkormányzatnak tehát lett volna lehetősége arra, hogy valamelyik hivatalos email címünkre küldje ki meghívóját a koszorúzással kapcsolatban, ha az a szándéka lett volna, hogy biztosan célba érjen. Azonban nem ezt tette, hanem egy ingyenes, tehát az Ön értelmezésében megbízhatatlannak tartott szolgáltató (az alig ismert nevű Google) által biztosított címre küldte ki.

Érdekes módon ekkor az Önök részéről még nem voltak fontosak holmi „hitelesítéssel” kapcsolatos problémák. Olyannyira nem, hogy a levél címzettjeinek tekintélyes része gmail.com, freemail.hu, freestart.hu, citromail.hu kiterjesztésű email címre kapta meghívóját. Vajon ők sem koszorúzhattak?

Azt írja, hogy válaszlevelünk, melyben részvételi szándékunkat jelezzük, az Önkormányzat vírus és spam kereső tartalomszűrőjén akadt fenn. Több mint furcsa lenne, hogy bármilyen magánszemélytől érkező levéllel ez megtörténhet, hiszen joggal vetődne fel a kérdés, vajon eddig hány állampolgár leveléről ítélte úgy Önkormányzatunk levelező rendszere, hogy levélszemét és a kukában a helye! Ennél nagyobb furcsaság azonban az, hogy míg első válaszlevelünket az Ön állítása szerint a fenti okból nem kapták meg, addig ugyanerről a címről írt második levelünk, melyben felháborodásunkat fejezzük ki a koszorúzáson történtek miatt, probléma nélkül megérkezett Önökhöz. Megkapták, hiszen válaszoltak rá!

Természetesen ismét nem a hivatalos email címünkre, de ezt most már hagyjuk is!

Azt is írja, kaptunk volna visszajelzést is, hogy a szemétbe került a levelünk, ha nem ingyenes levelező rendszert használunk. A visszajelzés miért is nem jött meg? Az Ön válaszlevele miért igen? A meghívó miért igen? Mert ingyenes levélcím? Ugyan már!

Természetesen mindnyájan tisztában vagyunk a valódi okokkal, még ha ezt nem is fogja elismerni senki az Önkormányzat részéről! Nem az első diszkriminatív eset ez irányunkban, inkább jellemzőnek és tipikusnak mondanám.

Tájékoztatom, hogy az AQUILA Párt helyi szervezetének tagjai több diplomával rendelkeznek, mint ahányan vannak, tanártól a jogászon és közgazdászon át az informatikusig – bizony, ez utóbbiak sokat, keserűen nevettek levelén. Kérem, hogy a továbbiakban ezt a tényt figyelembe véve igyekezzen magyarázkodni az Önkormányzat.

Tájékoztatom továbbá, hogy válaszlevelét és minden e tárgyban a későbbiekben keletkező dokumentumot csatolunk az Alapvető Jogok Biztosánál kezdeményezett, már folyamatban lévő vizsgálat anyagához, továbbá nyilvánosságra hozunk honlapunkon.

Végül kérem, hogy az Önkormányzat további megkereséseit, leveleit az aquilapart@aqp.hu hitelesített email címére küldje.

Üdvözlettel:
az AQUILA Párt Elnökének megbízásából
Marton Janka
Médiafelelős vezető

A bejegyzés kategóriája: Reagálások
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük