Nem kell a munkásokat behozni, hanem az itthoniakat kell munkára alkalmassá tenni, majd alkalmazni

Kérem a kormányt, merjenek látni, ne csak intelligens stílusban szemeket forgatni, és hajtogatni, milyen jól megy nekünk. Nem megy jól, ezt, remélem, Önök is tudják. Itt mindent át kellene forgatni. Hogyan? Benne van a 2012-ben leírt AQP programunkban, ami ma is nagyon aktuális.

Az alábbiakat olvasva elképedek, ennyire elszúrni valamit, az már szinte lehetetlen.

Rengeteg kihasználatlan emberanyag van az országban, csak többnyire nincs szakképzettségük, nem tanultak, vagy nem akartak tanulni, vagy már nem is akarnak dolgozni. (S vannak még aktív nyugdíjasok is, vagy 5-10 évvel nyugdíj előtt állók, akik szívesen dolgoznának, ha alkalmaznák őket is.) Ezen kell, akár tabula rasával, forradalmasítva az eddigi elképzeléseinket szükséges lenne VÁLTOZTATNI. Aki valóban nem munkaképtelen, azt vagy így, vagy úgy, de munkára kell fogni. Itt, ha nem teszik, törvénnyel retorziót kell alkalmazni, pl. a teljes segélyezés megvonása stb.

Idézet a nol.hu cikkéből.: Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség, ám az állástalanok zöme szakképzetlen…

Ekkor nem az a megoldás, hogy külföldről hozatunk alig jobbakat, rengeteg problémát szülve a beilleszkedéssel is. Még a közvetlen határon túliak betelepítése elmenne, de nem európai országból nem.

Ha ez a hír igaz, akkor gondolkozni, tenni kell, nem lenne olcsóbb, nem lenne gazdaságilag sokkal jobb ezeket a hazai embereket kiképezni, mint munkavállalókat a külhoni országokból behozatni, lakással ellátni?

A különböző felzárkóztató programokat nem arra kellene használni, hogy ellopják, maguk jól éljenek belőle /azokra, akik ezt teszik vagy tették, példát statuálva a legsúlyosabb büntetést kell kiszabni, teljes vagyonelkobzással!/, hanem hathatósan tanítani, szakképezettséget adni az embereknek.

Az AQP programja ezt honvédelmi szakkollégiumok működtetésével oldaná meg, lásd a programunkat. Nem lenne közmunkás fiatal, ha ránk hallgatnának. A lélekölő közmunka helyett valódi szakképzés kell. Nem hinném, hogy bármelyik országban a beömlő, kb. 70%-ig analfabéta migránsok oldanák meg a problémát. Akkor inkább a hazai szegényeket, romákat, nyugdíj előtt állókat kell át/kiképezni, hogy alkalmasak legyenek a munkára. Aki nem megy el a képzésekre, attól viszont mindenféle támogatást meg kellene vonni. Ez így lenne korrekt.

Néhány napja arról írt a Népszabadság, hogy egy másik multi magyar leánycégénél már felmerült a nepáli vendégmunkások alkalmazása, de ők úrrá lettek a helyzeten.
Mennyivel tudna többet a nepáli vendégmunkás, mint a hazai kiképezett? Ők legalább alapból/indulásból tudnak magyarul, ami ‒ gondolom ‒ kell.

Idézet a kettosmerce.blog.hu cikkéből.: „A Fidesz kormányzása óta felére csökkent a munkanélküliség, segély helyett munkát kínálnak az álláskeresőknek, a legalacsonyabb iskolázottságúaknak is, és segélyen tengődés helyett szakmát tanulhatnak a dolgozni akaró fiatalok.”… Ez eddig jó is lenne, csak nem így lett, ehhez kissé erősebb szervezés, akarat, presszionáló törvények kellettek volna, amit most is javasolunk.

„250 ezer közfoglalkoztatottról beszélünk átlagosan. Köztük egyre több a diplomás, de kétkezi munkát végző ember, és folyamatosan emelkedik a fiatalkorúak száma is, akik kibukva az iskolából egyből a kilátástalanság közmunkának nevezett poklába lépnek be, ahonnan esély sincs a kitörésre. Legfeljebb lefelé. Folyamatosan nő a fiatal, első munkahelyükre belépők száma is a közfoglalkoztatásban. A 25 éves vagy annál fiatalabb közmunkások száma országosan 20,6 ezerről, 32,9 ezerre nőtt 2013 és 2015 között.”

Könyörgöm, ne nőjön a fiatal közmunkások száma ott, ahol munkás kell. Kettő dologra van szükség: megfelelő fizetés, és ha kell, átképzés, mivel akinek egy szakmája van, nem lesz probléma a második sem. (Nekem vagy 5 van.) Míg az országban a bankároknak meg a hivatalnokoknak az égben van a fizetése, aki meg kis szürke egérként, nem haverként dolgozik, az meg örülhet, ha 100 000-et visz haza, akkor ebben az országban semmi jót se várjon senki. Legyen vége a haverozásnak, a kifosztásoknak, jusson tisztességes – nem közmunka – munka és pénz annak, aki dolgozik.

Van pár kellemetlen ötletem azok helyzetének megoldására, akik ma az országban nem dolgoznak, illetve juttatásokat kapnak.

A roma felzárkóztató kormányzati programokat nagyon erős irányítás, ellenőrzés alatt ‒ összedolgozva az általunk javasolt szakkollégiumi képzéssel ‒ úgy kell újra elindítani, hogy azon kötelezően kell részt venni. Lebonyolítása is másként, hathatósabban működjön. Lelkileg is alkalmassá tenni őket, tehát hogy érezzék, hogy ők emberek, és szükség van rájuk is. (Ha igény lenne rá, ebben szívesen segítenék munkával, szervezéssel is.)

A szociális segélyek reformálás, átszervezés alá kerültek, de nem javítottak a helyzeten, nem is csodálkozom, mert ez az egész koncepció rossz. Mit kellene tenni vázlatosan: (szakítva minden régi elképzeléssel) ha valaki kijön az iskolából szakképzettség, iskola befejezése nélkül (a programunkban részletezve van), akkor kötelező jellegű honvédelmi kiképzésre kerül, szakképzéssel kombinálva (szellemi képességeik szerint szelektálva), magát a törvény által kötelezve alá kell vetnie, akár férfi, akár nő, ennek a képzésnek. Innentől a szociális segélyezettek száma is negyedére csökkenne. Viszont ha valakinek lett iskolai végzettsége: érettségije vagy szakmája, önkéntesen akkor is jelentkezhet ezekbe ‒ a talán nevezhetjük így ‒ honvéd/szakkollégiumokba, ahol ők kiképzők, felügyelők, vezetők vagy tisztek lehetnek.

Mindezt úgy kell megszervezni, hogy önfenntartó legyen, mert a résztvevőknek aktívan, munkával kell a szakmát elsajátítani. Használhatóak szellemi képességeiknek megfelelően; akár árok ásására, betanított dolgozóknak vagy jól fizető szakmunkára is. Ez sok munkalehetőséget teremtene, szakmunkásokat, betanított munkásokat adna, több vásárlóerő lenne stb. Csupa haszon.

Nos, az AQUILA tudatában ilyen és ehhez hasonló, országot megmentő tervek vannak. Ingyen adjuk, csak tegyék meg, hogy jobb legyen mindenkinek.

Vargáné Pável Márta
2016.07.07.

A bejegyzés kategóriája: Írások
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük