Pártok szövetkezései a következő választásokra

Meglátásom, hogy a különböző koalíciós szerződések kötése körüli sok dolog, sok munka nagy része haszontalan lesz.

MSZP: abban reménykedik, hogy a Botka vezette választási kampánnyal verhető lesz a FIDESZ. Hát, ez kissé naiv elképzelés. Botka most még úgy tűnik, hogy szimpatikus dolgokkal áll elő, de láttunk már ilyet. Azt előzőekben is láttuk, hogy megígérték, hogy Gyurcsány nem – ahogyan most is… -, majd a kis helyezkedő őstehetség elérte, hogy a végén ott vigyorgott köztük, és bekerült a Parlamentbe. Hát ezért kár volt.

AQP: az alapszabályban benne van, hogy nem akar senkivel sem koalícióra lépni, mert akkor az, amit és ahogyan mi szeretnénk, elveszne. Így inkább azt vállaljuk fel, hogy nem jutunk be, viszont a véleményünket folyamatosan el fogjuk mondani, hogy legalább legyen egy normális, nem gyűlölködő hang a politikában, akire még hallgatni is lehetne. Valószínűleg nekünk ez jut, hogy jobbnál jobb ötleteinket, meglátásainkat kívülről, ingyen mondjuk, gondolom így lesz, amíg élünk.

LMP: azt érdekesnek találjuk, amit a ma reggeli hírek is megerősített, hogy senkivel nem köt koalíciót. Rendben, ezt megértjük, de akkor hogyan jut be a Parlamentbe? A kósza pletykákból lehet tudni, hogy az ajánlóíveknél egyben egy nagy segítséget kapott. Most is ez lesz? De nem a mi dolgunk, anno éppen hogy megúszta és bekerült. Nem hinném, hogy mára nagyobb tömegbázisa lenne. Az lehet, hogy ez a pozíció nekik éppen, hogy elég: ott legyenek és semmi több. Ezt is meg tudjuk érteni, gyakorlatilag hasonló cipőben járunk, s talán az összes között ők a legszimpatikusabbak, de nem minden téren.

JOBBIK: A véleményünk az, hogy eleinte eléggé szimpatikus párt voltak, most nekünk úgy tűnik, hogy valahol egy kicsit mintha szétvernék az egészet. Nem tudom, hogy miért van így, szerintem túl közel van a választás egy ekkora fordulattal bíró taktikai lépeshez (ha ez az…?!) Mit várnak el?! Remélhetőleg ebből jól jönnek ki (habár ebben nem vagyok biztos…), mert ma a legerősebb ellenzéknek számítanak, ez meg a darabokra hullás veszélyét hordozza, egy kontrollvesztést jelentene a Parlamentben. Ezt valahogy nem szabadna megengedni. Vona Gábor irányváltásai miatt úgy tűnik, hogy az addigi katonásabb, erősebb hangú tagság (egy része szélsőséges elemekből állt) nagyobb erőt képviseltek. Az igaz, sok embernek taszító volt, viszont az emberek nem hisznek a nagy cukiságban, és ezzel szerintem a jövőre nézve gond lehet. Nem tudom, mire megy ki, és mire jutnak ezzel az egésszel. Remélhetőleg vannak mögöttük jobb tanácsadók, de sokszor azt látom, mégsem eléggé jók.

KDNP: most, hogy előhozza azt, hogy a kis nyugdíjakat még az idén meg kell emelni, hát elkéstek. Ezért – ha igazán keresztények lennének, – rögtön az elején harcolni kellett volna, mert 7 évet eltölteni (vagy így meghalni) kicsi pénzen való nyomorgásban, az súlyos lelki-testi következményekkel jár, mindkét oldal felé (remélem értik…). Szerintem, nem a választás előtti évben kellene megtenni, hanem már réges-régen tenni kellett volna.

Az AQP hónapokkal ezelőtt azt javasolta, hogy emeljék a százezer alatti nyugdíjakat 10 000.-/hó, a 100-150 000 közöttieket 5000.-/hó összeggel, és akkor sem kaptak sokat, csak mégis valamit. A többit jelenleg nem emelnénk fel.
Most eszükbe jut, hogy akinek 20-40 ezer között van valamiféle juttatása, nyugdíja, hogy valamivel megemeljék. Tegyék, de abból is éhen lehet halni.
Ami nagyon helyes, hogy egyfolytában emelkedik a minimálbér, de az átlagnyugdíjnak is pont ennyinek kellene lennie, minimum ennyinek. S úgy, hogy nem a kirívóan magasakat emelnék, hanem az alacsonyakat erősebben. Ha nincs annyi haver, meg stadion, s úgy lenne csoportosítva a pénz, jutna erre is. Tehát, ha egyfolytában emelik a minimálbért, és ugye most 130 ezer körüli összegről beszélnek a közeljövőben, akkor az átlag nyugdíjakat is fel kéne emelni, hogy körülbelül (2017-ben) 130 000.- legyen az átlagnyugdíj, ugyanannyi mint amennyi a minimálbér.
Ennek logikus okai: úgy gondolom az, hogy egy társadalomnak egy humánus kötelezettsége is van, másik, ha több pénz van az embereknél, akkor az árak is magasabbak – ezt is már leírtuk -, folyamatosan emelkednek az árak, bármit is mondanak. Hiába csökkentik le az ÁFÁ-t, a kereskedőknél marad a haszon, eleinte nem, majd igen. Pl. nézzük meg a disznóhús árát, talán még magasabb is, mint az ÁFA-csökkentés előtt. A csirke is még helyenként olcsóbb, de nem lesz tartós. A tojás is épp annyi, mint előtte. Ja, hogy mindig valamivel megideologizálják, attól a nyugdíjasok, a kiskeresetűek nem fognak többet enni. Ha magasabbak az árak, az nem képez vitát, hogy infláció van, de az már vitás, hogy hogyan számolják ki, ezt már Churchill is megmondta, mit hisz el…! Hiába mondják azt, hogy az infláció mértékével megemelték a nyugdíjat, semmit sem jelent, mert menet közben folyamatosan mennek fel az árak, s ezek az ÁFÁ-s intézkedések nem igazán hoztak segítséget, csak a multiknak meg a kereskedőknek megy jobban.
Eredmény csak akkor lenne, ha a pénz a nyugdíjasnál, a kiskeresetűnél landolna, mert ők tudják azt, hogy mit vesznek, mit engedhetnek meg.
Várható, hogy most a Kormánypártoknak eszükbe jut az a pár milliós tömeg, akinél ennyi szavazat van, hogy ’adjuk nekik’, ismétlem felháborító, eddig miért nem jutott eszükbe? Miért csak a választások miatt, ezt másképpen is meg kellett volna tenni.


Vargáné Pável Márta, AQP elnöke
2017.02.24.

Kategória: Reagálások | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük