2018-as választásra az ajánló aláírásgyűjtési tapasztalataink

Nagyon megrázó és tanulságos volt a 2018-as gyűjtés, és persze erős hidegben, hóban rendkívül nehéz is. Köszönöm 20 társamnak, akik gyűjtöttek, igaz nem sok körzetet tudtunk végigvinni, de amit begyűjtöttünk az sokkal könnyebben ment, mint 2014-ben. A 18-as körzetben, Budafokon például három nap alatt, a szolnoki körzetben 2 és fél nap alatt lett meg az összes aláírás. Köszönjük az aranyos embereknek.

Megdöbbentő dolgokat tapasztaltunk.

Valaki pénzt gyűjtöget a polgároktól, miért, kiknek, mi jogon?
Az egyik, ami legidegesítőbb az, hogy azt mondták, hogy jó és egyetértenek velünk, de nincsen pénzük, hogy adjanak nekünk. Megvallom, őszintén elcsodálkoztam, hogy lehetnek ilyen pártok, akik kéregetnek az emberektől? Erről a társaim közül többen is beszámoltak, hogy ezt nekik is mondták az emberek, tehát valaki/k az aláírás mellett vagy helyette, vagy mit tudom én miért, pénzt kéregetnek az emberektől, erről úgy tudom nem volt szó!!! Mi erősen becstelennek is tartjuk, hogy ki vetemedik erre? Mikor mondtuk nekünk nem kell pénz, szinte örömmel írtak alá.

Nagyon sok beteg, elesett, szomorú emberrel találkoztunk
Mikor megtudták, hogy hívők vagyunk csak úgy ömlött belőlük a bánat. Nagyon megrázó, szinte lesújtóan sok beteg ember van az utcán, s amikor látják, hogy az ember kedves velük, akkor elkezdik mondani a bajaikat. Kiderült, a többieknek is ez volt a tapasztalata, amikor összejöttünk akkor legalább tíz emberért is imádkozni kellett, akik megkértek minket, hogy imádkozzunk értük. Volt, akinek nem lehetett gyermeke, azért kért imát, egy nagyon kedves hölgy volt. De imádkoztunk az özvegy hölgyért is, aki nagyon szegénynek látszott. Sokan rákosak, súlyos szívbetegek, s volt, akinek férje, éppen akkor haldoklott. Megdöbbentő volt, hogy első látásra rögtön ránk bízták a bajaikat, és hogy mennyi beteg, szegény, életunt és nyomorult ember van az országunkban.

Az emberek most sokkal jobban figyelik, kinek adják oda az aláírásukat
A következő tapasztalat az, hogy a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest megváltozott az emberekben valami, mert most már érdekli őket, hogy te mit akarsz mondani, és meg is hallgatja. Persze volt olyan, aki azt mondta, hogy elkötelezett vagyok, és akkor azt természetesen békén hagytuk. De az egyik beszélgetésnél egy momentumos hölgy mondta, hogy előbb elolvassa lapunkat, majd visszajött, közölte, hogy nem ír alá, mert ő a Momentum elkötelezett híve (de akkor nem tudom, miért vittel el a lapot…) az alapítóinak jó ismerőse. Kérdeztem: tudja azt, hogy mit akar a Momentum? Ő mondta, hogy azt, amit a Fidesz anno akart, csak ők nem szúrják el úgy, mint a Fidesz.
Ezen azóta is gondolkodom, hogy mi van e-mögött vagy egyáltalán mi ez?

Kevesebb durvaság volt, habár akadt
Mostani tapasztalatunk szerint tizedannyi durvaság volt, mint legutóbb, de volt. Például egy „kedves, kulturált” budafoki MSZP-s hölgy kikelt magából, mikor mondtuk neki, hogy kik vagyunk, s azt mondta, hogy remélem, április 8–ig elpusztultok. Szegény nem tudja – hogy is tudhatná ezzel a beállítottsággal…-, hogy az átkozódás mindig visszahullik a feladóra.

Egy kis humor is legyen a dologban, lehet, hogy itt nem jön vissza, de szórakoztató helyzetkomikum volt, amikor az egyik társunktól egy hölgy megkérdezte, amikor Szolnokon szombat reggel kilenckor becsöngetett egy házba, hogy magának nincs jobb dolga? Erre fel a társam mondta, hogy nincs! Persze rácsukták az ajtót.
A másik társamat is megkérdezték, hogy mondja, mennyiért csinálja? Erre társam válasza: nincs az a pénz, amiért csinálnám, ezt meggyőződésből teszem.

Mik voltak a jellegzetes meggyőző pontok?
Az emberek nagy része – legalábbis nekem úgy tűnik, hogy – valamilyen értékek szintjén válogat. Közlik, ez igen, amikor meglátják, hogy mi migránsokat nem szeretnénk. Ami nagyon tetszett nekik, „hogy a jóra gerjesztő kovász szeretnénk lenni” ez a kettő rendkívül jó pont volt, amikor beszélgettünk az emberekkel. Amikor azt mondtuk, hogy katolikusok vagyunk, akkor a papokkal szemben volt pár pikírt megjegyzésük, és hogy hagyjuk őket ezzel békében. Meggyőztük őket, mi Istenben hiszünk, nem a papokban, akkor már aláírtak. Ez egy kicsit fájdalmasan érintett minket, mert hát ugye a katolikus egyház nem csak a papság (akik között van mindenféle), hanem a hívők közösségei is.

Tudatos megtévesztés és tiltás
Többen beszámoltak arról, hogy munkahelyükön megtiltották, hogy aláírjanak. (…?….)
Sok egyéb megtévesztés, tudatos rossz és valótlan hírkeltés is történt. Például sokan elmondták, hogy egyik párt azt mondta nekik, senki másnak már ne írjanak alá. Vagy meggyőzték a lakosok egy részét, hogy nem lehet többnek aláírni, csak nekik, s mikor mentünk, végül aláírtak, de mondták, úgy sem lesz jó, mert csak egynek írhatnak alá. Szerintünk ezek nyomorult kis pitiáner dolgok. Létezik például egy facebook csoport is, akik diákmunkásokat bérelnek fel, a pártok elszámoltatása mellett kampányolnak és érdekes módon gyűjtőíveikre ugyanazokat az adatokat kérik aláírással együtt feltüntetni a szimpatizánsok által, mint amelyek a hivatalos ajánlásgyűjtő íveken szerepelnek.

Köszönöm a figyelmüket!

Varga Péterné Márta
2018.02.25.

Kategória: Reagálások | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük