Novemberi meglátásaink

Több téren is aggodalomra van okunk

AZ AQUILA – írásinkból látható – elismeri, ami jót tesz a Kormány, de szól akkor is, ha valami nem tetszik, mi ezért is vagyunk.

Meglévő kutak üzemeltetéséhez és fennmaradásához vízjogi engedély szükséges
Röviden ez a hír több variációban is kering, mint ahogyan az is, hogy ezt az időpontot meghosszabbítják.

A kutak bejelentése miatt, ma Magyarországon a kiskertek tulajdonosai között nagy zűrzavar van, és egységes, végleges állásfoglalást nemigen találunk. Különböző hírek vannak, hogy mit kell bejelenteni, kell-e fizetni vagy nem kell az engedély nélkül létesített kutak miatt, ami hírek szerint 100-500 000 Ft-ig terjedő horror költségekkel járhat. Megértem, kell az államnak a pénz, de könyörgöm, NE ÍGY! (Rengeteg ötletem van arra, honnan szerezze vissza pénzeit.)

Nem értem, hogy mit akar az állam, most sorra hozza azokat az intézkedéseket, amivel felborzolja az emberek idegeit. Az Alföldön (mondjuk), csaknem minden telken fúrtak egy talajvizet felhozó 20 -40 méterig terjedő kutat. Az ott élő szegény nép miből fizetne ki ennyi pénzt, főleg, hogy a kis bevételét háztáji kertészkedéssel egészített ki, s ezeknek a kutaknak a segítségével némi öntözéssel érte el, hogy legyen valami étele. Akik vidéken kaparják a földet főként nyugdíjasok, amit messze nem az infláció valós mértéke szerint emelnek, miből fizesse ki? Jobban nyomorogjon?

A kutak mélysége attól függ, hol érték el a felső vízréteget. Mivel ezek a kutak arra szolgálnak, hogy a veteményeket meglocsolják, természetesen ebből inni nem tudnak. Most ezeket a kutakat is be kell jelenteni. Több telket is úgy vettünk, volt már rajta kút – többsége használhatatlan-, utána sem lehet nézni, ki, mikor fúratta.

Viszont eddig, hogy ezt rendezni akarják, átláthatóvá tenni, talán nem is lenne baj, hacsak nem arra megy ki a dolog, hogy vízórákat rakjanak saját kútjainkra – van már ország, ahol ezt teszik. A bejelentéssel kapcsolatban, nehezen kivitelezhető, anyagilag sokba kerülő feltételek vannak, pl. hogy mérnöktől szerezhető adatokat kérnek, amit egy 15- 20 éve létesített kútról senki nem tud.

Jó lenne, ha az állam nem fejné tovább az amúgy is kevés pénzből élő falusiakat sem, hanem egyszeri bevallással, plusz mérnöki /kb. 150 000/ terhelés nélkül elintézhetnénk ezt a bejelentést.

A lakáskassza, a lakosság többsége szerint nagyon jó dolog volt
Hirtelen törvény született az ilyen jellegű lakástámogatások megszüntetésére. Az ismerőseim körében is láttam, hogy nagyon sokan nem örültek neki, hiszen eddig segítette őket lakáshoz jutni. Nem tudom miért volt ez jó, és azt se tudom /de vélem/ hogy mi volt az ok, hogy ilyen hirtelen a megszüntetése. Ha igaz, hogy a kormánynak kell pénz, ilyen választási nyerés után (talán túl sokba került…), nem azt kéne tenni, hogy egyik kezemmel adok, a másikkal elveszem, hanem mérséklet kellett volna tanúsítani. Például nem kellett volna az állami vezetők, parlementi stb. fizetéseket felemelni, de sok más ötletem is lenne, honnan vegyünk vissza.

Tanárok helyzete, oktatás
Ismeretségi körünkben, miután mi is tanárok vagyunk, rémes híreket lehet hallani, hogy milyen feszültség és ellentétek vannak az iskolák és a felső vezetés között, valamint a felső vezetésen belül is. Úgy érzem, szólni kell, baj van. Ismert a káosz, pl. ahogy számítógépeket szétosztanak, majd visszaszedik …! Hosszasan sorolhatnám a fejetlenséget, ami ezen a téren is uralkodik. Szinte az egész területen baj van, és attól félünk, hogy ennek az eddig is bajban lévő oktatás még erősebben látja kárát.

Végre össze kellene szedni magukat, és megállapodni abban, hogy ki, merre, meddig és mi legyen a végleges koncepció, ami legfőképpen nem a politika akaratát, hanem a gyerekek érdekeit nézi, és az oktatás színvonalát javítja. Belső civakodás helyett javaslom, gondoljanak arra, hogy egy hajóban ülnek, akkor nem kéne több felé húzni, egy egységes koncepciót kéne kidolgozni, és sürgősen véghezvinni. Észre kellene venni a Kormánynak is, hogy baj van. mikor pl. egy iskolából rövid időn belül 18 tanár távozik. Sürgősen meg kellene oldani ezt a helyzetet, nemcsak születtetni kellene a gyerekeket, hanem korrekt, modern, humánus oktatást adni, jó pedagógusokkal.

A kórházakban ne legyen fizetős szolgáltatás
Kásler miniszter úr egy cikkben megjelent véleménye: A kórházakban ne legyen fizetős szolgáltatás, „amikor a kórház orvosa az intézmény infrastruktúráját bérelve nyújt (“fizetős”) magánszolgáltatást”. Ezzel egyet tudok érteni, még akkor is, ha ez pénzkieséssel járna (amit nem hiszek, mert át lehet az egészet strukturálni), de a többi betegnek remélhetőleg ezzel javulhatnak az esélyei, hogy előbb jut kezelésre, műtétre stb.! Ugyanakkor nem old meg egy olyan gyakran előforduló problémát sem, pl. hogy ha elmegy az ember egy bőrgyógyászhoz (itt bármilyen szakorvos is beírható…) kérik a TAJ kártyáját, holott maszek bőrgyógyászhoz ment. Az ember összevonja a szemöldökét, hogy ugyan ez miért kell? Majd közlik, hogy az adatok miatt (???). Szövettan mintát vesz, és annak a költségét közli. A szövettani minta megjön, amit nem láthatok, csak közli, hogy jó. Utólag végig gondolva lesz egy gyanúm, kérdésem. Ezek szerint beviszi a laborba, a TAJ számra ingyen megcsináltatja, ezzel az államtól kiveszi a pénzt, meg egyben a pácienstől is. Igen, ennek is elejét kellene venni.
Az egészségügyben is vannak rafinált állami költségvetést sértő csalások, egyet értünk, itt is rendet kell tenni. Ha ez a kezdet, akkor rendben van.

Két ember beszélget
hvg.hu: „E törvény alkalmazása során gyűlés a legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel.” Nos, ez számunkra botrány, mert ha jól belegondolok abba, amikor véget ér a (keresztény pártunknak rendezett) összejövetelünk, és még utána az utcán pár percet beszélgetünk bármiről, akár politikáról is, az ezek szerint szabálytalan. Kérdezem én, mi történt, hol élünk? Miért kellett ez?

Ha két ember beszélget az utcán politikai témáról, az már törvényszegés? Ez tévedés lehet, nem akarom ezt elhinni, ennyire nem kellene félni! Ha egy bejegyzett párt rendszeres összejövetele után 20-30 ember még áll a bérelt helyiségük kapuja elött, az is törvényszegés? Ha még 5-10 percig állunk az utcán és jókat röhögünk, bármiről beszélünk, ezek szerint intézkedhetnek ellenünk? Ha ez így van, ezt gyorsan vissza kellene vonni, mert ez már több mint hajlam a diktatúra felé.

Hajléktalanok
mindenszo.hu: „Pedig a kormány célja az, hogy ezeket az embereket a rendszerbe történő integrálással megvédjék elsősorban saját maguktól. Hogy megmentsék az életüket. Hogy fűtött szállásokba irányítva, megmentsék őket a fagyhaláltól.”

Ez a hajléktalanokkal kapcsolatos életbeléptetett törvény, mint látható, elég megosztó. Az AQP-nak is van erről véleménye, ami ugyanaz, mint amit a meglétünk óta a programunkban is hangoztatunk. Azzal egyet kell érteni, ne éljenek életvitelszerűen emberek az utcán, ne fagyjanak meg, s ne zavarjanak másokat sem stb. Azt viszont el kell ismerni, hogy nem minden hajléktalan akar visszamenni társadalom normái közé, valamint nem minden szállás egyforma, s nem mind elviselhető. Főleg, hogy azok az emberek, akik ott vannak, erősen tehetnek róla, hogy keserítik meg egymás, amúgy sem rózsás életét, milyen a hangulat, mikor, mit lopnak el egymástól, mennyire mernek ott élni. S valljuk be, sok hiányosság, sok baj van ez ügyben.

Mi a megoldást? Az AQP évek óta abban látja, hogy valós elvárás, hogy valóban ne lehessenek az utcán, el kell érni, hogy visszakerüljenek a dolgos társadalomba, de azt is, hogy ezt ők maguk is akarják, mert ezzel is baj van. Ez nagyon összetett probléma. Az AQP ehhez nem tömegszállást erőltetne, hanem kis házakat, munkavállalási hajlandóság és minimális térítés fejében. A kis házakat eddig nem használt nagyobb telken, a városok határában kellene kihelyezni, egy helyen kb. 30-40 kis házat, ami 1-2 személyes. Elmozdíthatatlan ággyal és asztallal, slaggal kimosható, fűthető, nem éghető, olcsón kivitelezhető kis házikókba szállásolnánk el őket. Ezekhez közös mosdó és WC-k járnának. Ezeket az önkormányzatok létesítenék, helyben felügyelnék a rendet, s aki nem elviselhetően viselkedik, azt eltávolítják, és retorziót kellene elszenvednie, pl. kötelező lenne a tömegszállásokon élni. Mi ebben is látjuk a megoldást.

AQP elnöke, Varga Péterné
2018.10.23.

Kategória: Reagálások | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük