Vidéki kutak ivóvízellátása, alapvető jogaink megsértése a víztől való elzárásunk

Ez egy újabb, a népet nyomorgató törvények sorából, aminek most dec. 31-ig érvényt akarnak szerezni. Sok ilyen volt már, de hála Istennek egy részétől elálltak, ahogyan ettől is el kellene. Egyre szorul az emberek nyaka körül a hurok, mert mindent beszabályoznak, ellenőriznek, megfizettetnek, bejelentetnek, tiszta rabság érzetünk van, mi lesz ennek a vége?

Már lassan levegőt sem vehetünk, vagy csak x méterig (mint most a vizet 30 m(???)), s onnantól majd talán a „levegőügyi főhatóságtól” kérjünk engedélyt, ha mélyebben akarunk lélegezni. Veszélyes terep ez, meg kellene állni a Kormányunknak.

Tudjuk, az ország alatt teljes egészében víz van, sőt határainkon túlra is nyúlik. Ne már, hogy a magyar ember egy 1996-ban(!!!) hozott törvény miatt ne rendelkezhessen retorzió nélkül maximum 80 méterre lenyúló ivóvízzel, ami már iható! Szerintünk az élethez/ivóvízhez való jutás jogát csorbítaná az, amit most ránk akarnak erőltetni. Elhiszem, halljuk, hogy Áder Úr már vízspecialistává nőtte ki magát (sajnos), s teljesen belebonyolódott a vízügyekbe. DE jó lenne a magyar vidéki népre is gondolni, nagyon ajánlatos lenne, mert ez veszélyes terep. Példaként gondoljunk egy tanyasi emberre, akinek vezetékes víz hiányában vagy ásott, vagy fúrt kútja van, innen iszik, főz, öntöz, állatait itatja stb. Ha nem lehet kútja, honnan szedjen kis nyugdíjából ivóvizet, palackosra nem futja, meg az elhozatalára sem. Hogyan éljen? Érdekel ez valakit? Legrosszabb esetben ezek a kutak kb. 20 méteresek és maximum 80 méterig vannak – s a kettő közt lehet minden -, utána ugyanis nagy szakadék szokott lenni és az igazán lényeges, nagyhozamú kutak 1000-2000 méter körül számítanak. (De Áder Úr megnyugtatására, nem ezt akarjuk!) Kérjük a Kormányt, hogy a maximum 80 méterig terjedő kutak birtoklása – ennyi vízzel a hazánk alatt – ne fájjon már senkinek, és hagyják békén a lakosságot!

Kérjük, nyomatékkal közöljük, amit most év végéig akarnak, az kivitelezehetetlen, és embertelen! A falusi emberek további nyomorgatására ez a törvény, ami alapján 2018 december 31-ig kell bejelenteni a kutakat, NEM TELJESÍTHETŐ! Okai: – Legalább is falusi embereknek – a 40-60.000 forintos nyugdíjból, vagy alacsony vidéki fizetésből élőket, akik örülnek, ha nem halnak éhen, nem lehet megterhelni a költségekkel, utólagos bejelentésekkel, ami esetleg 40-10 évvel ezelőtti kutak miatt lenne szükséges. Anno – tudomásom szerint -, amikor a kútfúrók fúrtak, mindenkit meggyőztek, hogy nem kell hozzá engedély, ez a köztudatban volt. Most ezeket a kutakat terhelné a Kormány a lakosok nyakába vágva: mindenféle bizonyítványt, és olyan szakmai adatokat kérnek, ami csak súlyos tízezrekért szerezhető meg. Gyakorlatilag kivitelezhetetlenek az elvárások, még az önkormányzatok sem tudják, hogy mi az igazi teendő, tudom, mert párat megkérdeztünk!

Így, a lakosság áll és várja, hogy a „népbarát” Kormány ezen valamit változtasson! Kezdem azt érezni, mint a kommunista időkben, hogy olyan rendelkezéseket hoz a Kormány, ami ellen csak szabotázzsal lehet élni (mint a régi időkben a beszolgáltatásnál…), erre nem kellene rákényszeríteni az embereket. Ha a Kormány józan és visszafogott a törvényeiben és rendelkezéseiben, csak akkor lehet őszinte beszéd a lakossággal, különben nem! Ez most nem alkalmas arra, hogy becsületes, józan kommunikáció lehessen. Nagyon sokan, szinte minden kúttal rendelkező, abszolút felháborítónak találja azt, hogy az ember saját telkén ne lehessen egy maximum 80 méteres kútja, hogy ivóvize legyen.

Miért hajtják most ezt a törvényt?! Remélem nem azért, hogy rendkívül nagy profitjuk legyen a vízből. Félő, hogy erre megy ki a játék, hogy jó előre gondolkoznak, profitot akarnak termelni a saját telkeink alatt lévő vizekből is.

Ha hosszú távon magyar érdekeket is akarná képviselni a Kormányunk, akkor kb. eképpen változtatná meg a jelenlegi kutakkal kapcsolatos elviselhetetlen törvényt.
– Minden magyar állampolgárnak saját jogán lehessen fúrt vagy épített kútja, maximum 80 méterig.
– Ezt a vizet, ha ivásra használják, be kell vizsgáltatni, ami jelenleg kb. 45.000,- Ft lenne, de ehhez az államnak felével hozzá kellene járulnia (végül is nyugdíjasok, falusi földet túrók, szegények is kaphatnak valami plusz támogatást!).
– A kútnak legalább 10 méterre kell lennie az emésztőtől, és 5 méterre a szomszédtól. (A meglévőkre nem vonatkozik, mivel nem lehet odébb tolni, csak az újonnan létrehozottakra.)
– 2019.01.01-től létesítendő kutakra előzetes egyeztetés szükséges, bejelentést kell tenni, de csak az alábbi adatokkal és díjmentesen.
– Évente 500 m3-nél több vizet nem vehetnek ki a lakosok a kútból.
– Ez a nagyüzemi növény- és állattartásokra nem vonatkozna, azokat valóban precízebben, jobban kell szabályozni, de tisztességes kereteken belül.
– A könnyített bejelentés csak a 3000 m2-nél kisebb telkeken gazdálkodókra lenne érvényes.
– 2020-ig egyszerű bejelentést tehessenek a jelenlegi, régebben létesített kutak tulajdonosai, kb. ilyen vagy hasonló adatokkal: Név, tulajdonos, helyrajzi szám, cím, fúrás ideje, tudja-e milyen mély (lehet az is, hogy már kúttal vette, s a volt tulaj sem tudja biztosan). Mennyit és mire használják a vizet? Ha ivásra, vagy be lett vezetve a házba, akkor be kell vizsgáltatni, de féláron.
– Sőt, hadd legyen egy kertnek 2 kútja, az egyik ivóvízzel, s ennek kímélésére a másik csak kb. 30 m-ig terjedő, ami öntözővíz lenne, (főleg, hogy nagy szárazságok vannak, de ez is a lakosság megélhetését segítené).
– Ajánlott lenne az esővizet lehetőség szerint felfogni, és azt is felhasználni öntözés céljára.

Volt egy: “A vízjogról szóló 1885. évi XXIII. törvénycikk értelmében az élet rendes szükségletére vizet szolgáltató kutakat saját birtokán mindenki szabadon építhet. A törvénycikket a vízügyről szóló 1964. évi IV. törvény 1965. július 1. napjával hatályon kívül helyezte.” Talán ezt kellene figyelembe venni!

Mivel mi falun is élünk, környezetünkben és magunk bőrén érezzük ennek a helyzetnek tarthatatlan voltát. Kérjük a Kormányt, fontolják meg amiket írtam és változtassanak még az idén ezen a törvényen.

Varga Péterné elnök
2018.11.07.

Kategória: Reagálások | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük