Nyugdíj és minimálbér

A minimálbér emelése

Nagyon jó, kellett már, hogy ez bekövetkezzen.
Nagyon sok gondot megold, ezt csak üdvözölni tudjuk.

A nyugdíjasok helyzete, az éves emelés mértéke

A napokban hallható volt, hogy 0,9 helyett akár 1,3 % is lehet az emelés mértéke.

Erről az AQP-nak megvan a súlyos véleménye. Szakítsunk már azzal a belénk sulykolt téves szemlélettel, hogy a nyugdíjas eltartott, kérdezem anno, akkor minek fizetett járulékot? Vagy számítsák ki, amennyit az egyén befizetett, azt kamatos kamattal adják oda mindenkinek, gazdálkodjon ebből, ahogyan tud.

Menjünk szépen sorra:

Tudjuk, mára az országnak nagy anyagi teher a nyugdíjasok „eltartása”. Sokszor lehet hallani, hogy a kihalásukat kívánják, pl. 70-75 éven felül nem végeznek el olyan műtéteket, vizsgálatokat, amik drágák, csak reménykedhetünk, hogy ez kósza rémhír, és nem igaz, magunk a köreinkben ilyet eddig nem tapasztaltunk.

A most nyugdíjas, amikor aktív volt, és amikor levonták a nyugdíjjárulékot, akkor annak állami felélése nem volt anyagi teher? Ha az a pénz nem lett volna, mi lett volna, miből költenek…? És most is mi lett, hova lett a magánpénztárak beolvasztott pénze???

Mindenkinek világos: az állam (mindegy ki volt hatalmon) felélte, a különböző költségvetési és egyéb pénzszórásokra ment el. Pedig ha ezeket a befizetett nyugdíjjárulék milliárdokat szépen félretéve – azt a pénzt, ami a nyugdíjasoké volt ‒, kamatoztatva befektették volna, akkor most nem kellene siránkozni, hogy miből adják VISSZA.

A másik, ha már sorra minden garnitúra elköltötte a pénzt, akkor spórolni kellene, és nem horror dolgokat művelni, mint pl. most megemelték az állami csúcsvezetők fizetését milliókra, akkor maradna pénz a kis éhező nyugdíjasoknak kenyérre. Ha nem menne el mindenhova a pénz – mi, az AQP ennek 50%-át simán visszatennénk az állami kasszába… ‒, akkor nem kellene a nyugdíjasok miatt siránkozni és időnként meglebegtetni – ami világdivattá lett… –, hogy nem lesz nyugdíj. A mi programunkban pontosan le van írva (lásd ITT), mi hogyan oldanánk meg tisztességgel ezt a gondot. Mi nem az ókori módszert javasolnánk, hanem nyugodt, békés, tisztességben megélhető öregséget. Igaz, ebben nem lenne helye a politikai és egyéb okok miatt kiosztott hatalmas nyugdíjaknak, ezekre a jelen írásom sem vonatkozik.

Mi alapján határozzák meg az emelés mértékét?

Hát nekik tetsző alapon kiszámított inflációs statisztika szerint. Márpedig ez nagy félrevezetés. Nézzük meg, ha most emelik a minimálbéreket, egyre nagyobbak a fizetések. Hála Istennek, ez így jó. DE a kereslet-kínálat elve alapján a kereskedők stb. is több bevételt akarnak – hogy kompenzálják a fizetésemeléseket, meg szeretnének több profitot is –, egyszóval emelni fogják az árakat. Ok, a minimálbér stb. emelkedik, a nyugdíjas meg évek óta azt a hazug módon kiszámított minimumot kapja, ami olyan kiszámítás alapján történik, ami egyenesen katasztrofális, tragikomikus.

Két javaslatunk van, ami alapján korrekten lehetne a nyugdíjasoknak is megfelelően emelni a nyugdíjat.
1. A mindenkori minimálbér-emelkedés százalékos arányában.
2. Vagy becsületesen (?) összevetni azokat a termékeket, amiket a nyugdíjasok fogyasztanak, és ezek árának emelkedése arányában (de ide nem tartozhat, hogy drága szórakozások most olcsóbbak).

A nagy, magát kereszténynek titulált kormánynak könnyű szemeket forgatni, meg a vasárnapi nyitva tartás körüli ötleteikkel bosszantani a népet: helyette fogják, emeljék meg magukat, menjenek el reggel egy nagyáruházba. Tolják ők is kocsikat és nézzenek, és látni fogják azt a sok-sok kis nyomorult, éhező szemű, fáradt lelkű nyugdíjast, aki azt lesi, mi olcsóbb reggel. Szinte ragadozva csapnak le, mi az, amit még a többi nem vitt el, nézzék meg, milyen nyomorlista van a kocsijukban. Ha nem nézik, ki tolja, akkor is, ha belenéznek ezekbe az egészségtelen, olcsó nyomorúságokba, tudhatnák, kinél van ez a kocsi.

Mondják, nagy keresztények, akik éjjen-nappal forgatják a szemüket – maguknak jól megemelt fizetésekkel –, nyugodtak tudnak lenni attól, hogy az ország minimum 20%-a ilyen életnek van kitéve, pedig dolgoztak is? Nem szégyellik magukat? Ezek az emberek nem loptak, nem csaltak, nem korrumpálódtak, csak mint szelíd birkák, lázadás nélkül éhbérért dolgoztak, és az ezután kapott minimális nyugdíjért, amit nem emelnek rendesen.

Hol a kormány szociális, humánus érzékenysége? Sehol sincs! Éjjel-nappal a migránsokkal vannak látszólag – azért látszólag, mert egy törvényt sem tudnak elfogadtatni… – elfoglalva, higgyék el, akik éhezek, fáznak, nem akarnak Önökről sem, meg a megtévesztéseikről sem hallani.

A második ötletünkhöz visszatérve, a nyugdíjemelés mértékének az alapja ne a luxuscikkek legyenek, meg a benzinár, és hasonlóak, hanem a valós nyugdíjasok által fogyasztott termékek áremelkedése. Nézzük meg: a tűzifa ára – az összes, unalomig hajtott rezsicsökkentés ellenére – folyamatosan és lényegesen emelkedik. Pedig szegény kisnyugdíjasoknak ritkán van többszázezer forintjuk gáz bevezetésre, csak egy kis fakályhára telik, tényleg rajtuk segítettek ezzel? Nagyon NEM! Mondják, hogy van az önkormányzatoknál faosztás, de kik kapják meg? Akik magukra adnak, azok szégyellnek odamenni kérni, és mikor adják? Hallom, hogy februárig szét kell osztani, de jó…! Miért, tudnak valamit, hogy a tél akkor kezdődik, szerintem akkor már haldoklik, vége felé van, addig akiknek semmije sincs fára, fagyjanak meg?

Lényegesen drágább a cukor, a kenyér, a hús, zöldségek, a gyümölcs, az étolaj stb. Nos ezeket veszik a nyugdíjasok. Ezek alapján számolják ki az emelés mértékét! Szerintünk – és nem túlzás – az utóbbi évek 13. havi nyugdíjának elvétele – vissza nem adása – és azóta ez a ravaszkodás szemforgatás (ők a jófiúk, ők rendesen adnak, ne nevettessenek már… 0,9 vagy 1,3%, mind a kettő botrányos)!

Hol vannak, mit tesznek a nyugdíjasokat védő érdekképviseletek, klubok, a nép szava? Hallgatnak. Miért?

A mai helyzetet nézve a nyugdíjemelés számolásánál, hogy valamennyit kiegyenlítsen az elmúlt évek elvételéből, 100 000-ig nyugdíjig minimum 10 000 forint havi összeget kellene hozzátenni a nyugdíjakhoz, 100 000-150 000-ig 5 000-et, és felette semmit, nekik ennyi nem számítana, de akik éheznek, fáznak, azoknak ez nagy pénz lenne. Megjegyzem, az idén egymásnak milliókat emelgető állami funkcionáriusoknak, bankároknak, ha az emelt egy havi bruttó(!) egymilliót nézem, abból 10 000 forinttal havonta 100, azaz száz kisnyugdíjason lehetett volna segíteni.

S a továbbiakban egységesen, a javaslataink alapján kellene megállapítani az éves nyugdíjemelés mértékét.

Szeretnénk a továbbiakban nem csalódni a kormány jó szándékában, kérjük, figyelmesen, gőg nélkül olvassák el a fenti javaslatunkat. Nem beszélve arról, hogy érdekük is lenne megtenni, mert, csak halkan mondom, választás jön, és Önök nagyszámú éhezővel, fázóval fognak szemben állni, sok szavazattal, és akiknek milliókra emelték a fizetését (a több százezer nyugdíjassal szemben), azoknak is csak egy szavaztuk van.

Sajnos mi nem vagyunk abban a gazdasági helyzetben, hogy a választásokon nyerhessünk, de van hangunk, van véleményünk. Higgyék el, megéri ránk hallgatni.

Vargáné Pável Márta AQP elnök
2016.11.23.

A bejegyzés kategóriája: Írások
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Nyugdíj és minimálbér bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: 10.000.- egyszeri Erzsébet utalvány, meg 1,6% emelés… | AQUILA Párt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük