PEDAGÓGUS TÜNTETÉS PRO ÉS KONTRA

PRO: Abban igazat adok a tanároknak, hogy nem magas a fizetésük. Habár, ha a nyugdíjasokat és a lakosság másik rétegeit nézem, akkor ugye elmenne, de másként nem. Elfogadom, egy fiatalnak pl. mai lakás árak mellett ez nem jelenhet perspektívát. Viszont az ország nehéz helyzetben van az igaz, sok jogos pénzt – ahogyan innen-onnan hallani – nem fizetnek ki. Igaz, hogy ezt az Orbán kormánynak is figyelembe kellett volna venni akkor, mikor szinte bosszantva mindenkit megemelte a parlamenti képviselők és egyéb felső vezetők fizetését, nem is kicsit. Nekik is lehetne követni a délszaki szomszéd elnökasszony döntéseit, aki megfelezte a parlamenti és egyéb politikai fizetéseket, megfelezte ezeket a költségeket, lemondtak a luxus kocsikról, mindenről, és ők is megszorításokat hajtottak végre magukon, ezt itt sajnos nem látjuk. Nem vagyok irigy természet, de ezt irigyeltem, azta…, milyen miniszterelnöknő az ilyen, nekünk is ilyen kéne!

A követelőzőknek ilyen szempontból igazuk van, hogy egyik részen folyik a pénz, a másik részen pedig nem megy. Viszont azt gondolom, hogy olyan erős kézbe került az oktatás és az egészségügy is, ami inkább katonai vagy rendőri eljárásokhoz folyamodik, ezt talán egy kicsit másképp kellett volna tenni, mert mind a két rész humánum és nem erőszak. Valamint nem jutunk az EU-s pénzekhez – amiből tán erre is jutna – azt éppen az ellenzék áldatlan munkája is okozza, de ők is tüntetnek…

Valamint az is probléma, hogy felmondtak egy 30-valahány éve ott dolgozó nyugdíj előtt álló nőnek, meg egyebeknek, tehát ezek mind olyan dolgok, amit nem szabadott volna megtenni.

KONTRA: Mit nem szabadna megtenni a pedagógusnak? Például nem tehetné, hogy a maga érdekében az utcára vigye a gyerekeket, maguk által írt táblákat nyomnak kezükbe, s ott hőbörögtetni őket. Jóra, szeretetre kellene őket tanítani és nem ellenállásra szólítani a jelenlegi kormány ellen, amelyet többséggel megszavazott a magyar nép. Nem szabadna eltűrni, hogy a DK melléjük álljon és a szinte ingyen megszervezett tüntetéseknek leszedi a habját.

Nagyon-nagyon nem szabadna megengedni maguknak azokat az obszcén szavakat, amelyeket nem is taníthatnak az iskolában sem. De a politika, a beépített kevergők hatására eldurvultak annyira a dolgok, hogy olyanokat kiabálnak, ami ellen maguknak a tanároknak kellene tiltakozniuk, és ott kéne hagyni az egészet pl. mikor Orbán unokái ellen tesznek tűrhetetlen megjegyzéseket, ez már minden jóérzésű emberből kiváltja az ellenállást.

Nem szabadna megtenni a tanároknak azt sem, hogy azzal sajnáltassa magát, hogy délután hol dolgozik, mert ezek nem tartoznak a gyerekekre, és negatív hatást fejtenek ki. Ugyanakkor hazaszeretetre kellene nevelni, amit sehol, de sehol nem látok. Én a kommunista rendszerben éltem/tanultam, ahol talán jogos lett volna Rákosi és bandája ellen szólni, igaz elvitte volna a pedagógust az ávó, de ők mégis égető hazaszeretetre neveltek minket, ami mai napig kitartott – ők ezt is meg-oldották… –, pedig Ők is nagyon szegények voltak, mint mi, de hajtotta őket a jó tanárságuk, életük célja volt a nevelés.

Tanárként azt gondolom, hogy ez az egész valahogy megbillent, az oktatás nem a jó cél felé halad. Egész életemben nem hallottam egyszer sem – pedig elég sok iskolában jártam – a tanárnak a magánéletéről, az anyagi nehézségeiről szóló siralmait. De hát azok a békebeli idők voltak ugye, ezek a kommunista idők voltak, és nem mondták, hogy menjek ki az utcára azért, mert ő nem él meg. Ezt az egészet nem a diákok hátán kellene elvitetni, hanem maguknak kellett volna megoldani valami módon. Tüntetésen látom, szégyenletes módon olyan plakátok vannak, amik tele vannak helyesírási hibával, ez is minősíti az oktatás színvonalát, hogy ilyen felnőttek kerültek ki a kezeikből.

Tanárként én úgy érzem, hogy meg tudom ítélni a jelenlegi helyzetet, érdekes módon nálam a gyerekek mindig jól viselkednek, aranyosak, kedvesek, tanulnak. Nem kellett iskolaőr, ennek ellenére egyik gyerek sem akar öngyilkos lenni, senki sem akart kiugrani az ablakon stb. Nem forradalmárnak akartam őket, hanem Isten embereinek, nem próbáltam őket a meglévő társadalmi rend felbontására uszítani. Önöknek is kedves tüntető diákok és tanárok, javaslom a tárgyalást, és békés megoldást. Azt mondják, hogy a nép szava az Isten szava…, volt egy választás, nem is olyan rég, igaz, hogy sokan félelemben szavaztak FIDESZRE – szerintem – aki békét akart, mert féltek, nehogy az esztelen baloldal háborúba vigye bele az országot. Az ellenzék még ebben béna volt, nyomorúság volt, amit és ahogyan tettek, hogy azt se tudták, hogy mit mondanak – ja és most pedagógus tüntetőkhöz csapódtak. Mindegy mi, csak balhé legyen.

Visszakanyarodva a tanárokhoz, tevékenységem során sokszor tapasztaltam, hogy a gyerekekkel úgy bánnak, ahogy nem szabadna. Az AQUILA közösség a tevékenyége során rengeteg gyereket korrepetált, leszűrhettük a konzekvenciákat. Ha egy iskolából a fél osztályt korrepetálni kell, akkor nem a diák a hibás, s vajon ilyen tanár önbírálatot gyakorol-e (?), vagy kint tüntet a magasabb bérért, ugye nem mondja senki, jobban tanít majd, ha többet kap?

El kéne gondolkozni tehát a hazafiasság kérdésén is, ami szinte ki van irtva a fiatalokból, ezt ki tette? A követelőzések mellett, egy kicsi erkölcsiségre, Istenre és nem depresszív gyerekek nevelésére hajtsanak. Ma arra vannak ösztönözve a tanulók, hogy lelépni innen…, ezt hallom, tudom, ez van, így jönnek ki az iskolákból, miért? Miért kéne az ilyen tanároknak ennek a Kormánynak bért emelni, mikor ellene dolgozik? Kéz a kézben kellene haladni, s ez mind a két félnek kötelező lenne, egy cél, egy irányba haladás. Ami most van, egyik oldalon értetlenkedés, némi betartás, másikon követelőzés, diszharmonikus nevelés, hát mit mondjak…, szuper!

Tudom, ebbe bele játszik a szülő is, de miután 3 éves kortól már kötelezik valamiféle intézménybe járásra a gyereket és kevesebbet látja a gyereket a szülő, mint maga az óvoda vagy a tanító, ezért a rossz pedagógus hatása igen romboló lehet. Persze vannak az ellenkező oldalon is, de az lenne a természetes. Ha megnézem az átlag tudását az 50-70 évvel ezelőtti embereknek, azért azok a klasszikus latin oktatás miatt, Ciceroról, irodalomból, történelemből, vagy bármelyik intelligencia-kérdésből, még mindig többet tudnak, mint a ma kikerülők.

Tapasztalatom szerint olyan alacsony szinten van a tudásuk, hogy az elképesztő. Ez nem feltétlen pénzkérdés, hanem központilag rossz irányítás, és a tanár igényességétől függ. Ma a vezető réteg, államtitkárság egyebek, hogy milyen követelményrendszert dolgoznak ki, nagyban befolyásolja a dolgokat, mert ez a követelményrendszer úgy, ahogy van rossz; a sok tornaórára, kevés életre való nevelés, nem tudunk állatokról, növényekről mit kell velük csinálni. Pedig beleértünk abba az időszakba, amikor nagyon szorgalmazni kéne ezeket a dolgokat. A gyerekek nem tudják, hogy kell beosztani a pénzt, egy csomó életviteli dologról fogalmuk sincsen, csak a telefon-nyomkodás maradt.

Nem biztos, hogy mindenkinek tetszene, de kellene szerkeszteni egy olyan elégedettségi listát, amiből ne az derüljön ki, hogy a gyereknek az jó tanár, aki nem követel, hanem az, hogy érdekes, lebilincselő, tantárgyát megszerettető, rendet tartani tudó, kedves, megértő pedagógus-e az adott tanár. Ezt havonta a gyerekeknek kellene kitölteni, és ez kb. 70%-ot jelentsen abban, hogy mennyit emelnek a fizetésükön.

Megoldás: mindkét fél józanul, egymás felé megértően – gyerekek bevonása nélkül – leül tárgyalni, de őszintén, ekkor oldódna a feszültség, különben nem fog. Ez mindenkinek az érdekét szolgálná, erőt kell venni magukon, és ne csak szájalják a szeretetet, hanem gyakorolni is kéne mindenki felé.

A forró vas, annak ellenére, hogy tompa, mélyebben hatol a fába,
mint a hideg acél, mely éles. A szeretet is mélyebbre hatol az igazságba,
mint a puszta elmélet, vagy rideg tudomány.

Sprurgeon

Pável Márta
2022.10.11.

Kategória: Reagálások | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük